Читај ми!

Добре шансе Србије

Србија има добре шансе да ове године добије датум преговора за придруживање Европској унији, рекао министар Вук Јеремић, после сусрета са колегама у Бриселу. Наставак процеса доноси и нове обавезе, али треба искористити постојећи замах у процесу евроинтеграција, рекао Јеремић.

Министар спољних послова Вук Јеремић рекао је, после мноштва билатералних сусрета са колегама из земаља Европске уније, да Србија има добре шансе да још ове године добије датум почетка преговора о придруживању ЕУ и да треба искористити постојећи замах у процесу европских интеграција.

"У Бриселу влада у неку руку слављеничко расположење у вези са процесом европских интеграција Србије", рекао је Јеремић након сусрета са шефовима дипломатија Малте, Италије, Словеније и Велике Британије и додао да су "сви задовољни" што је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Јеремић је рекао да наставак процеса доноси и нове обавезе, пре свега кад је реч о датуму почетка преговора.

"Нова влада, за коју се надам да ће бити формирана до лета, имаће добре шансе да добије датум почетка преговора већ ове године", рекао је Јеремић, уз напомену да ће садашња техничка влада учинити све да припреми терен за што бржи почетак преговора.

Јеремић је рекао и да је убеђен да ће и нова влада водити Србију европским путем.

Шеф српске дипломатије синоћ је присуствовао радној вечери са министрима спољних послова земаља чланица ЕУ и земаља кандидата, Црне Горе, Македоније, Турске и Исланда, као и Хрватске, која је од ове године придружена чланица ЕУ.

"Србија је први пут учествовала на једном оваквом састанку", рекао је Јеремић, уз објашњење да су се министри бавили "светским темама".

Разговарали смо о Авганистану, Пакистану и Арапском пролећу, рекао је Јеремић и указао да је Србија у јединственој позицији да допринесе расправи на те теме.

"Србија кроз историју несврстаности има једну врсту односа са многим земљама у свету који је ближи, приснији и другачији од већине земаља ЕУ", објаснио је Јеремић и додао да се допринос Србије огледа у "преношењу порука, што доноси квалитет који други нису у прилици да пруже".

Ми нисмо земља великих ресурса и не можемо много да учинимо у материјалном смислу, рекао је Јеремић и указао да је допринос Србије у присном односу са земљама арапског света.

"Сви су свесни да ће геополитички развој догађаја након Арапског пролећа оставити политичке, безбедносне и економске последице и у нашем делу света", рекао је Јеремић.

Министар Јеремић срешће се током дана са доскорашњим директором за Западни Балкан Европске комисије и будућим министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком, као и са шефицом дипломатије Хрватске Весном Пусић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара