Читај ми!

Реформа Еулекса

Еулекс ће од средине године имати мање особља, посебно у области полиције и царине, али ће додатне ресурсе ангажовати на северу Косова, саопштено из те мисије.

Са почетком новог мандата Еулекса после 14. јуна доћи ће до смањења броја људи који раде у мисији, а додатни ресурси ће бити додељени северу Косова, саопштено је из Еулекса.

Командант цивилних операција ЕУ Хансјорг Хабер је током посете Косову указао на детаље ревизије за коју се очекује да ће ускоро бити завршена, а према којој ће, како је саопштено, Еулекс бити "значајно реконфигурисан", уз очекивање чланица ЕУ да му мандат буде продужен за још две године.

Прецизирано је да ће доћи до смањења броја, како међународног тако и локалног особља, посебно у области полиције и царине. Рад ће се концентрисати на правосудну област, посебно на извршни мандат Еулекса. Очекује се да ће се додатни ресурси доделити северу Косова, наведено је у саопштењу.

"Еулекс је обавио велики посао. Али, промена околности подразумева и промену приоритета. Косовске институције су оствариле велики напредак у неким областима владавине права, те мисија Еулекс мора ићи у том правцу. Еулекс ће преусмерити своје приоритете, реконфигурисаће се и постати јачи, поузданији и ефикаснији", рекао је Хабер.

Према процени Хабера, број страног особља Еулекса биће смањен за трећину. Еулекс тренутно има 1.350 припадника међународног и 1.150 локалног особља.

Шеф Еулекса Гзавије де Марњак оценио је да су косовске институције оствариле стварни напредак. "Оваква нова реалност се мора признати. Али, изазови и даље постоје, посебно у правосуђу. Удвостручићемо своје напоре у овој области и бићемо боље опремљени да се суочимо са тим изазовима, рекао је Марњак.

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар је рекао да је у току неколико паралелних процеса у односима између Косова и ЕУ на које ће се фокусирати ове године - од визне либерализације до студије изводљивости, и Еулекс ће, како је наведено, играти кључну улогу у тим процесима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво