Читај ми!

Седница Одбора за Косово

На седници Одбора за КИМ радикали, напредњаци и посланици ДСС-а закључују да леци Еулекса и регионални форум у Даниловграду доказују колико су штетни споразуми договорени са Приштином. Оцењено је да је опозиција на време упозоравала да споразум о слободи кретања подразумева признавање косовских докумената.

Седница Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије прекинута је после двочасновне расправе јер се представници владе и тима за преговоре са Приштином нису појавили како би образложили договор Србије и Косова о регионалном представљању постигнут 24. фебруара.

Председник Одбора Љубомир Краговић рекао је да су министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић недолазак образложили тиме што Влада Србије још није разматрала извештај о договору са последње рунде дијалога, што је опозиција оштро критиковала.

Посланици Демократске странке Србије (ДСС), Српске радикалне странке (СРС) и Српске напредне странке (СНС) навели су да је недопустиво да Влада Србије шаље своје представнике на јучерашњи скуп у Даниловграду на којем је био и представник косовских институција, а да њени представници, под изговором да још није разматран постигнут договор, не дођу на седницу Одбора.

Представници опозиције критиковали су договор о регионалном представљању Приштине, наводећи да је то корак ка потпуном признању независности Косова учињен ради добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Они су оценили да су леци које је Еулекс делио на Јарињу и Брњаку о пререгистрацији возила и коришћењу косовских докумената од 1. јуна, у складу са "издајничком политиком Бориса Тадића".

Посланик ДСС Слободан Самарџић рекао је да Влада Србије, под утицајем Запада, планира да распише, али не и одржи изборе на Косову, што ће, како је оценио, бити последњи чин капитулантске политике признавања Косова.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић рекао је да је политика владе према Косову после постигнутог договора о регионалном представљању у потпуности огољена и да је јасно да је учињено све како би Србија добила статус кандидата.

Он је казао да је рок за пререгистрацију и преузимање косовских докумената за косовске Србе померен до 1. јуна како би у централној Србији прошли избори, који су, како је нагласио, једино битни владајућој већини да би очувала фотеље.

Пелевић: Превелика цена за кандидатуру

Посланик Српске напредне странке (СНС) Борислав Пелевић рекао је да одбор не може да расправља о постигнутом договору о регионалном представљању јер нема представника владе, али "да се из изјава званичника ЕУ може јасно видети да је Приштина остварила велику победу јер је постала правна држава и међународни субјект".

"Приштина може да се појављује као пуноправни члан што смо видели у Даниловграду, где је писало Косово са звездицом али без фусноте, а ту је седео и представник Владе Србије", рекао је он.

Пелевић је рекао да је договор велики пораз Београда и превелика цена за добијање статуса кандидата.

Политику преговарачког тима и Владе Србије бранио је посланик Демократске странке Срђан Миливојевић који је рекао да је Одбор за Косово имао увид у све акте Владе Србије и поновио да ДС никад неће признати независност Косова.

"Косово није ни педаљ даље него што је био '99. године. Косово је неотуђиви део Србије и ДС нема намеру да призна независност покрајине", казао је он и додао да Београд није послао свог амбасадора у Приштину, да се не залаже да Приштина има свог представника у УН и да Косову недостају многи атрибути независности.

Међутим, посланик ДС из Косовске Митровице Драгиша Ђоковић рекао је да ниједан од постигнутих споразума са Приштином не доноси корист Србима на Косову и оценио да је циљ да се у даљој фази преговора косовским властима предају и телекомуникације и управљање енергетским системом.

Он је критиковао представнике владе јер, како је рекао, нису дошли на седницу одбора а могли су да присуствују скупу у Даниловграду. Седница Одбора за Косово требало би да буде настављена у уторак, 13. марта, у 12 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво