Читај ми!

Сајт ЕУ, сваког дана у сваком погледу...

Администратори сајта ЕУ делимично исправили грешке који се односи на Србију. Косово је и даље одвојено - обојено другом бојом - али нема посебно страну као све друге државе.

Србија је од јуче добила нову боју на сајту Европске уније и сада је званично земља кандидат. Са сајта је уклоњена и мапа наше државе без Косова, о чему смо раније извештавали.

На сајту ЕУ у рубрици Државе постављена је нова мапа Европе, па је, после ажурирања, Србија обојена "бојом за кандидате", али Косово није означено истом бојом као и Србија.

Косово је и даље, бар визуелно, под одредницом "остале земље", али име није написано задебљаним словима, као што је случај са свим натписима на мапи, нити та територија има своју засебну страну као све друге државе.

Преласком преко тзв. мапиране слике/графике на позицији где се налази Косово линк ће вас, као и пре, одвести на податке о Србији. Слично решење се може наћи и на сајту Европске комисије, а подаци су на овом сајту последњи пут ажурирани 30. октобра 2010. године.

Мапе, на којој је Србија била приказана без Косова више нема - што је свакако добро, али су админстратори ранију грешку - коју су сами признали, отклонили тако што се на страни више не налази никаква мапа. Што је јединствен случај на сајту!

Када се отвори поменута страна, Србија, и даље је наведена површина земље и број становника без Косова. Површина је 77.474 квадратна километра, што значи да је од површине Србије од 88.361 "одузета" површина Косова од 10.887 километара квадратних.

Број становника је 7,4 милиона, што је процена броја становника Србије без Косова и Метохије из 2006. године.

Тако ствари данас стоје са презентацијом Србије на сајту ЕУ.

Да ли ће, када и како "апдејтовање" бити настављено, остаје да се види. Јасно је једино да уреденцима и администраторима портала није лако.

Профил Србије без Косова на енглеском, француском или немачком језику није реткост на интернету. На вишејезичном сајту ЕУ је изгледа проблем како такве податке и илустрације "превести" на шпански, румунски, словачки и два пута на грчки језик.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво