Читај ми!

Одлука о изборима у складу са Уставом

Све више јача фронт држава у међународној заједници које се противе одржавању избора на Космету, рекао шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић. Србија ће, имајући у виду Устав, законе и Резолуцију 1244, донети најбољу могућу одлуку, истиче Стефановић.

Шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић рекао је да све више јача фронт држава у међународној заједници које се противе одржавању избора на Космету, али да је уверен да ће Србија, имајући у виду Устав, законе и Резолуцију 1244, донети најбољу могућу одлуку.

"Државни органи ће, када буде моменат за доношење те одлуке, пре свега узети у обзир наш Устав и закон, Резолуцију 1244, као и околности које постоје на Косову. Али, очигледно је да у међународној заједници постоји један снажан фронт противљења одржавању избора, а заговорници те идеје су све гласнији", рекао је Стефановић Танјугу.

Стефановић је рекао да Србија мора да делује у складу са свим тим елементима.

"Одлука ће бити донета на време и осликаваће све елементе. Она неће бити једноставна, али сам сигуран да ће бити најбоља могућа о том моменту", оценио је шеф београдског тима.

Стефановић је Србима са Косова, чији легитимни представници инсистирају на одржавању избора, поручио да их, ма каква одлука била, држава Србија неће оставити на цедилу.

"Срби на Косову и Метохији треба да знају да они никада неће бити остављени од своје државе, која ће увек бити уз њих. Све што се дешава и све што радимо, трудимо се да радимо у договору на њима, јер су то ствари које се директно односе на њихов живот и због тога би било добро да постоји много већи степен координације, сагласности и јединства", рекао је Стефановић.

Критикујући "неуротичну и фрустрирајућу" атмосферу која се поводом одржавања избора подигла у јавности и међу "десничарским странкама", Стефановић је рекао да је такво понашање преурањено и неозбиљно.

"Нарвоза и фрустрација десничарских странака је јако преурањена и чак неозбиљна. Они који у свему овоме виде неку заверу и неки проблем против српског народа на Космету не схватају да је ово тежак, али једини начин да се бране наши интереси и интереси наших грађана", рекао је Стефановић.

Опстанак инстутуција не гарантују избори

На питање хоће ли евентуално неодржавање избора на Косову угрозити опстанак српских институција на северу Косова, које су једине легитимне и једине постојеће у том делу покрајине, Стефановић је одговорио да опстанак институција не гарантују избори.

"Мислим да опстанак инситуција државе Србије на Космету зависи пре свега од финансирања, а тај процес је уређен законом и функционише. Исто тако, он зависи и од тога у коликој мери можемо на мудар и промишљен начин да се одбранимо од једностраних покушаја Приштине да ове инситуције поптуно испаре", рекао је Стефановић.

Шеф тима Београда је појаснио да је одбрана од једностраних акција Приштине испуњива само уколико се том процесу и свему што се дешава у регулисању односа са Приштином приђе мудро и рационално, а не простим нечињењем.

"Јако се вара свако ко мисли да само простим нечињењем или тиме што се ствари остављају какве су сада, може да се одбрани опстанак Србије на Космету. Ово нарочито због тога што приштинске власти желе да избаце Републику Србију са Косова и за то имају подршку значајних фактора у међународној заједници", нагласио је Стефановић.

Управо зато, додао је Стефановић, одговор Србије мора да буде адекватан тој ситуацији и променама у међународним односима.

"Ако постоје, а видим да постоје илузије у делу опозиционе јавности, да се Космет у саставу Србије може бранити нечињењем, морам да кажем да је то јако опасна илузија и да доводи у питање не само опстанак Србије, већ и наших људи који тамо живе", рекао је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије