Читај ми!

Локални избори у целој Србији

Локални избори биће расписани у свим срединама у којима је одборницима истекао мандат и неће се правити никаква разлика између општина на северу и југу Космета, рекла Славица Ђукић Дејановићева, после састанка са представницима Срба са севера Косова.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да ће 13. марта расписати локалне изборе на територији целе Србије, у свим општинама у којима одборницима истиче мандат.

"Локални избори биће расписани у свим срединама у којима је одборницима истекао мандат од четири године и неће се правити никаква разлика између општина на северу и југу Косова и Метохије", изјавила је Ђукић Дејановићева, наводи се у саопштењу из њеног кабинета издатом после састанка с представницима Срба са севера Косова.

Она је истакла да не жели да судбина Срба на Косову и Метохији буде политички злоупотребљена.

Ђукић Дејановић је раније рекла да нема информацију да ли ће уз парламентарне и локалне бити расписани и председнички избори.

"Немам информације о одлуци председника Србије Бориса Тадића о томе", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић потврдио је да су представници три општине са севера Косова добили уверавања од председнице Скупштине Србије да ће локални и парламентарни избори бити расписани на целој територији Косова и Метохије.

Председница Скупштине "нам је дала дубоко уверење да ће и локални и парламентарни избори бити расписани на територији целе Србије, укључујући Косово и Метохију", рекао је Божовић новинарима након састанка у Београду. Састанак представника Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана са Славицом Ђукић Дејановић је одржан на њихов захтев.

На питање како коментарише ставове међународне заједнице да је расписивање избора на Косову у организацији Београда супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, он је рекао да то питање није јасно дефинисано у том документу.

Божовић је додао да ће Републичка изборна комисија о организовању избора на Косову разговарати с представницима међународне заједнице.

Он је рекао и да локални избори неће бити расписани "у општинама које су још у мандату", као што су Лепосавић и Косовска Митровица.

Састанку су, осим Божовића, присуствовали председник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић, његов заменик Љубомир Радовић и председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стефановић.

Састанак без Бабинцева

Председник Скупштине општине Косовска Митровица Александар Бабинцев раније је саопштио да се данас неће састати с председницом парламента, зато што је Жандармерија уклањала барикаде на северу Косова и што о локалним изборима на Косову не треба да разговарају само званичници са севера, већ и они јужно од Ибра.

У саопштењу достављеном медијима, Бабинцев је навео да је за њега позив неприхватљив "из најмање два разлога".

Према његовим речима, уклањање барикада је и противно интересима Срба са Косова и Метохије.

Бабинцев је додао и да о локалним изборима на Косову не треба да разговарају само званичници са севера, већ и они јужно од Ибра.

"Разговор о локалним изборима може да буде са председницима скупштина општина како северно тако и јужно од Ибра, јер је то наш јединствени и заједнички интерес", рекао је Бабинцев.

Према његовим речима, са председницом парламента не треба разговарати само о изборима на северу, јер то ствара раскол и поделе међу Србима на Косову и Метохији.

Секретар СО Косовска Митровица Љиља Љимовић рекла је новинарима да је иза Бабинцева цео локални парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво