Читај ми!

Пред Србијом много рада

Британски министар за Европу на свом блогу написао да Србија и даље има много тога да ради, а њен следећи корак на путу ка ЕУ су преговори о чланству, који зависе од напретка у односима са Косовом.

Србија и даље има много тога да уради, а њен следећи корак на путу ка Европској унији (ЕУ), отварање преговора о приступању, зависи од напретка у њеним односима са Косовом, што је приоритет из британске перспективе, оценио је на свом блогу британски министар за Европу Дејвид Лидингтон.

А, једном, када почну преговори о приступању, Србија ће морати да напорно ради да задовољи строге критеријуме за чланство, написао је на блогу Лидингтон, истакавши да ће борба против организованог криминала и корупције бити посебан изазов.

Пут ка чланству у ЕУ није ни кратак ни лак. Али, Србија је показала спремност за тај пут и то треба снажно подстицати, додао је он.

Европска унија се суочава са сопственим унутрашњим изазовима, али то не би требало да нам скрене пажњу са чињенице да је чланство у ЕУ фактор стабилности, безбедности и просперитета, оценио је Лидингтон.

Он је изразио надау да Србија може наставити свој излазак из сукоба и предузети тешке кораке како би остварила своје ЕУ амбиције.

Европа ће наставити да Србији пружа помоћ и подршку, поручио је он.

Лидингтон, такође на свом блогу подсећа, да је Србија прешла дуг пут у протеклих 20 година, а да су њене тежње ка ЕУ довеле до тога да се Србија помири са улогом коју је одиграла током југословенског рата.

Напредак Србије ка ЕУ постигнут је у сарадњи са Хашким судом, која је резултирала хапшењем двојице преосталих бегунаца, Горана Хаџића и Ратка Младића, који су годинама били у бекству, напомиње британски министар.

То је био првобитни тренутак за правду, као и прекретница у односима Србије са ЕУ, истакао је он.

Европске амбиције Србије су, такође, подразумевале конструктивнији приступ Косову, у односима, који су постали нарочит изазов, од када је Косово прогласило независност 2008., оценио је он.

Србија је ушла у дијалог са Косовом, посредством ЕУ у фебруару прошле године, подсећа Лидингтон, а само пре неколико година преговори између две стране су били незамисливи. Према његовим речима, дијалог је донео седам споразума и практичну сарадњу између две стране.

Данас, споразуми пружају стабилност, бенефите грађанима и омогућавају приближавање ЕУ обе земље, навео је Лидингтон. Колективно ЕУ је направила значајан утицај да помогне доношењу мира и правде у региону Балкана, закључио је британски министар за Европу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво