Читај ми!

Брњак и Јариње после кризе

Контролу на пунктовима на северу Косова обављају припадници Еулекса уз присуство Кфора. Возила са комерцијалном робом могу да прођу преко Брњака, док је Јариње отворено само за путнички саобраћај. Акцизна роба пролази само преко Мердара.

На административном прелазу Јариње влада привидан мир и спокојство. Месту на којем Срби на северу са једне, а власти у Приштини са друге стране желе да остваре своје циљеве. Једни да га означе тачком где се територија Србије наставља ка југу, а други да га представе својим најсевернијим граничним прелазом. Између тих намера пункт Јариње контролишу Еулекс и Кфор.

Пролазници кажу да немају проблема приликом контроле. Процедура траје минут-два. Еулекс уписује путнике који долазе из правца централне Србије, док су путници који одлазе у централну Србију подвргнути само визуелној провери.

Пункт Јариње отворен је искључиво за путнички саобраћај. Свако ко покуша да камионима натовареним робом овде прође у унутрашњост Косова биће враћен. Путницима је дозвољен унос робе у вредности 175 евра. Организован превоз комерцијалне робе обавља се алтернативним путевима уз пратњу полиције.

На другом, мање фреквентном пункту Брњак, Еулекс дозвољава пролаз камиона са комерцијалном робом.

"Са Брњака се сва комерицијална роба шаље на терминал који се налази у јужној Митровици. Сва акцизна роба која дође на прелазе један или 31 се шаље на Мердаре", каже портпарол Еулекса Ирина Гудељевић.

Пролаз комерцијалне робе на пункту Јариње биће могућ када буде у потпуности оспособљен.

Седам месеци од спаљивања пункта Еулекс још ради на успостављању неопходне инфраструктуре. Постављено је нових 11 контејнера, а биће потребно још да би комплетно особље могло да буде смештено.

Бодљикава жица и прусуство Кфора указују да је Јариње и даље под ванредним стањем. Неколико километара ниже према Митровици је први контролни пункт мештана. Кажу да својим сталним присуством на главној саобраћајници шаљу поруку да не желе косовске институције на северу Косова.

На путу су и како би се уверили да Кфор и Еулекс својим возилима не превозе припаднике косовске пограничне полиције и царине. Њих до пунктова на северу и даље превозе хеликоптерима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво