Анксиозност, депресија, несаница, заборавност – последице ковида још се откривају

Више од два и по милиона људи у Србији оболело је од ковида од почетка пандемије пре три године, а преминуло их је готово 18.000. Забране окупљања, обавезне маске, редови испред амбуланти, пропуснице и цертификати су прошлост, а три године касније медицина се бави последицама пандемије.

У време најјачих удара ковида смо им тапшали. Аплаузи су утихнули, као и прича о пандемији, али они су и даље на првим линијама, поготову што се последице ковида још откривају, а изабрани лекари су ти који први морају их препознају.

"Доста је таквих пацијената, има их и међу млађима. Јављају се због перикардитиса, отежаног дисања, аритмије. Јављају се и пацијенти са аутоимуним болестима“, каже докторка Марија Миалковић Павловић из Дом здравља Ковин.

Доктор Амро Алшрафи из Дома здравља Бела Црква наводи да им се пацијенти жале због високог притиска, упале плуће, лаког замарања...

Из Дома здравља Панчево, докторка Тања Алексић каже да су им се пацијенти јављају због кардиолошких, неуролошких и психијатријских проблема. "Жалили су се на несаницу, заборавност и поремећај чула", наводи Алексићева.

Депресија и анкциозност најчешћи симптоми

Студије показују да озбиљније психијатријске проблеме има 10 до 20 одсто оболелих, а најчешћи симптоми су депресија и анксиозност.

Специјалиста психијатрије Александра Дутина из Клинике "Лаза Лазаревић" објашњава да пацијенти после прележане короне имају несаницу и друге психијатријске симптоме.

Нема тачних података о броју пацијената са пост ковид симптомима, а наука још тражи објашњење његовог настанка. Зна се да израженије симптоме имају невакцинисани.

"Не јавља се само код оних који су лечени у болници. Пост ковид може да се јави код особа које су имале лаку форму инфекције. Није ли то аргумент за вакцинацију? Вакцинисани не могу да се заразе, па тако ни пост ковид“, истиче специјалиста инфектологије Ивана Милошевић.

Слабо интересовање за прву дозу

Интересовање за вакцине је на минимуму, а по прву дозу скоро нико не долази.

"Преко 95 одсто вакциницина ове године, око 3.000 доза које су подељена, биле су бустер дозе. Старији суграђани се углавном одлучују за четврту дозу", истиче доктор Веселин Бојат, директор Дома здравља "Нови Сад".

Последњих месеци у Новом Саду дневно се јави око 100 пацијената на преглед, а мање од 10 их је позитивно. Старији од 65 и они са придруженим болестима и даље су најугроженији. Светска здравствена организација препоручује да уз бустер дозе, редовно узимају и вакцине против сезонског грипа.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво