Читај ми!

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" први ушао у црвену зону; Савић: Покушавам да избришем из главе последње три године

Пре три године Клиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" у Београду први је ушао у црвену зону. Сада је епидемиолошка ситуација много боља, а заменик директора те здравствене установе, хирург Предраг Савић каже за РТС да су се по обиму хоспитализација и операција вратили на период пре ковида.

Доктор Предраг Савић наводи да је Клиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" сада у редовном раду, као и да се спроводе и прегледи пацијената, хоспитализације, али и оперативни захвати.

"Дневно кроз амбуланте преко 1.000 пацијената прође", каже Савић и додаје да су се по обиму хоспитализација и операција вратили на период из 2019. године, односно пре ковида.

Указује да је породилиште КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у току прошле године оборило све рекорде – рођено је 4.300 беба.

"То је својеврсни рекорд од оснивања болнице. Оно што је куриозитет за нашу болницу, јесте да су се порађале и ковид позитивне мајке, тако да смо ми збрињавали и ковид позитивне и незаражене пацијенте", нагласио је Савић.

Говорећи о листама чекања, доктор Савић каже да у тој здравственој установи постоје листе чекања за операције ингвиналних кила и жучних кеса, као и да не постоји листа чекања за малигне пацијенте.

"Само се на хирургији дневно преко 20 операција уради не рачунајући хитан оперативни програм који се ради у дежурству", додаје Савић.

Плаћање лекара по учинку 

Када је реч о најавама да ће лекари неких специјалности бити плаћени по ономе колико ураде, Савић истиче да тај план постоји још од пре ковида.

"То је већ требало да заживи 2020. године, али је корона пролонгирала то. Ми се сад враћамо на нашто што је већ било договорено", наводи Савић.

Указује да су у КБЦ "Доктор Драгиша Мишовић" сагласни са тим предлогом – да се рад награди.

"То је да се квалитет рада препозна и да се број операција које хирург изводи и врста операција препознају и да се то на неки начин награди", истиче Савић.

Приоритет изградња нове зграде Клинике за неурологију 

Говорећи о плановима КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже да је то изградња нове зграде Клинике за неурологију.

"Ми смо изгубили зграду неурологије у бомбардовању 20. маја 1999. године, када је седам гардиста наше војске страдало, али и три пацијента и портир. Влада је одлучила да нам изгради зграду нове неурологије, тако да нам је то у наредном периоду апсолутни приоритет", поручује Савић.

Истиче да су прошле године имали велику помоћ Канцеларије за јавна улагања и да је тај клиничко-болнички центар добио опрему вредну више од два милиона евра, што је поспешило рад како гинекологије, тако и урологије, ОРЛ, хирургије.

"Покушавам да избришем из главе задње три године"

Доктор Савић објашњава да је КБЦ "Др Драгиша Мишовић" болница павиљонског типа и да није само једна зграда у питању, као и да је због тога свака клиника морала да направи просторију за изолацију ковид позитивних пацијената.

Додао је да су до сада имали сарадњу са болницом у Батајници и да су такве пацијенте тамо транспортовали.

"Раније смо имали велику помоћ од болнице у Батајници, али та болница због епидемиолошке ситуације која је више него задовољавајућа претпостављам да ће променити своју намену, а ми смо морали у складу са тим да реорганизујемо пријем и збрињавање таквих пацијената", навео је Савић.

Истиче да то није више она врста вируса која је "косила људе", већ респираторна инфекција, али да код оперисаних пацијената може да продужи лечење.

На питање шта помисли када се сети 6. марта 2019. године, када је први случај ковида регистрован у Србији, доктор Савић каже: "Искрено, покушавам да избришем из главе задње три године".

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво