Читај ми!

Кракен стигао у Србију, има ли разлога за страх

У Србији је потврђено присуство кракена, подваријанте омикрон коронавируса, који је у експанзији у целом свету. Светска здравствена организација упозорава да је то до сада најпреносивија варијанта вируса. Епидемиолог Клиничког центра Србије докторка Весна Миољевић каже за РТС да нема разлога за панику, као и да је то нова подваријанта, а не нови вирус. Додаје и да ће таквих мутација бити и у наредном периоду.

Докторка Весна Миољевић наводи да је и у Србији регистрован први случај подваријанте омикрона, познате као кракен.

"Први пут је регистрован у Америци крајем октобра и у новембру. Тамо је довео до повећања броја оболелих и хоспитализованих, али без повећаног броја пацијената који су имали тешку клиничку слику. Неки лекари су тај повећан број повезивали и са празницима који су тада били", додаје докторка.

Истиче да нема разлога за превелику бригу и панику.

"Ово је нова подваријанта, то није нови вирус. Настао је мутацијом, а тих мутација ће бити сигурна сам и у наредном периоду", поручује Миољевићева.

Истиче да се на основу знакова и симптома инфекције не може рећи о којем се вирусу ради.

"Поред вируса који изазива ковид, имамо повећан број и других респираторних инфекција – вируса грипа, аденовируса, респираторних синцицијалних вируса", каже Миољевићева.

Указала је и да међу децом има повећан број оних који имају варичеле, као и да је у Србији регистрована епидемија морбила.

"У Србији циркулише много вируса који изазивају у почетку симптоме од стране респираторног тракта, тако да је тешко разликовати их осим наравно тестирањем", каже докторка.

На питање шта даје тежу клиничку слику ковид или грип, докторка наглашава да сваки вирус може да изазове тешку клиничку слику код оних са ослабљеним имунитетом, као и код пацијената са хроничним обољењима срца, плућа и бубрега и код старијих особа.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво