У Сенти брашна имају и за извоз, радници и машине не стају

Да би на тржишту било довољно брашна и тестенине наше фабрике су повећале своју производњу. Пример долази из Сенте где непрекидно раде сва постројења.

Золтан Ковач (39) је сменовођа и један од 160 радника предузећа "Житопромет" из Сенте, где се већ недељама ради у четири смене, како би се задовољиле све потребе нашег тржишта за брашном и тестенинама.

Машине уопште не стају, само се људи смењују за уређајима и апаратима.

"Ево ми радимо, трудимо се да буде све у реду. Радимо четири смене", истиче Золтан Ковач из Сенте.

Сенћански "Житопромет" има своје млинове где се производи неколико врста специјализованог брашна и дневно се упакује на десетине тона намењеног пекарима и продавницама.

Недавно је уложено и у нови погон за производњу тестенине.

"Када имамо огромне складишне капацитете за складиштење житарица, односно пшенице, 65 хиљада тона је тај капацитет, и наши силоси од прошле жетве су напуњени. Значи, ми смо обезбеђени до наредне жетве са сировином за континуалан рад, оцењује  Ева Вучуровић, технолог производње.

Брашна има и за извоз 

Ради се у специјализованим условима производње, а због појачаних мера хигијенске безбедности, норме уобичајене за прехрамбену индустрију сада су још ригорозније. Брашна, кажу, има и за извоз.

Предраг Ђуровић, директор "Житопромет" Сента наглашава да им је приоритет у овим околностима домаће тржиште, што у потпуности успевају.

"Говорим поново са аспекта наших сировина, са аспекта производње која има капацитет да може да задовољи, али исто тако нам је врло битно да снебдевамо и тржиште региона које традиционално снабдевамо већ дуги низ година", поручује Ђуровић.

Сенћански "Житопромет" има у Новом Кнежевцу и своју пекару којој дневно испоручује око 15.000 векни хлеба. Недавно су запослили још седам радника како би задовољили повећану потражњу.

За предстојеће васкршње празнике најављују посебну производњу пецива и колача.

четвртак, 07. август 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом