Хомен: Ганићу фер суђење

Србија је једна од држава која има најбоље и најстручније услове за суђења када су у питању ратни злочини, рекао Слободан Хомен и истакао да је најбитније да се сви окривљени за ратне злочине нађу пред лицем правде, укључујући и Ганића.

Држава Србија, а нарочито Посебно одељење Вишег суда за ратне злочине, кадри су да бившем члану председништва БиХ омогуће фер суђење у Србији, јер су то у пракси већ показали, рекао је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

"Све изјаве које иду у правцу да у Србији не постоје услови за фер и правично суђење су чиста политизација случаја и онемогућавање да се ратни злочинци изведу пред лице правде", изјавио је Хомен агенцији Танјуг.

Према његовим речима, суђење Ганићу у Београду било би организовано тако да на њему буду, поред адвоката одбране и свих сведока одбране који би сведочили у Ганићеву корист, и представници међународне заједнице.

"На тај начин, доказало би се да Србија јесте кадра и способна да суди на фер начин", напоменуо је државни секретар.

Хомен је поручио да би "Ганићу најбоље било да се појави пред лицем правде и да јавно докаже своју невиност, како то тврди, а не да измешта питање ратних злочина на поље политике".

Он је подсетио да је Посебно одељење Вишег суда у Београду за ратне злочине, у више наврата, доказало да је итекако кадро да фер и поштено суди, и то не само учиониоцима кривичних дела који су друге националности, већ и учиниоцима нашег народа оптуженим да су починили злочине над другим народима, како у БиХ, тако и на Косову.

Србија је једна од држава која има најбоље и најстручније услове за суђења када је реч о ратним злочинима, навео је Хомен и истакао да је најбитније да се сви окривљени за ратне злочине нађу пред лицем правде, укључујући и Ганића.

"У више наврата смо већ јавно рекли да је мање битно где ће се судити, да ли пред српским судом, судом у БиХ, или Међународним судом за бившу Југославију, али је суштина да буду изведени пред лице правде", нагласио је Хомен.

Новинарка радија Слободна Европа Гордана Кнежевић, која је 1992. била заменик уредника сарајевског листа Ослобођење, и Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, сведочиле су пред Лондонским судом за екстрадиције да је захтев Србије за изручење Ганића политички мотивисан.

Оне сматрају да Београд жели да докаже да су Бошњаци, а не ЈНА, изазвали рат у БиХ, оцењујући да суђење Ганићу у Београду не би било фер и поштено, да би било политичких утицаја и да би се сведоци, посебно из БиХ, плашили да дођу, због страха да и сами не буду ухапшени, а да медији у Србији већ третирају Ганића као ратног злочинца.

Виши суд у Београду покренуо је, 2008. године, истрагу против Ганића, због сумње да је учествовао у издавању наређења за напад на колону војника у Добровољачкој улици у Сарајеву, 2. и 3. маја 1992. године.

Ганић је ухапшен почетком марта, на лондонском аеродрому Хитроу и забрањено му је да напусти Британију до окончања процеса.

После одлуке лондонског суда, случај ће бити прослеђен британском министру унутрашњих послова, који доноси одлуку о екстрадицији, али њу треба да потврди британски парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво