Брамерц: Неопходно хапшење Младића

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио да је хапшење Ратка Младића неопходно за кредибилитет Европске уније, преноси немачки дневник "Велт". Без правосудног рада нема помирења и стабилности на Балкану, нагласио Брамерц.

Хапшење Ратка Младића је "неопходно за кредибилитет Европске уније", изавио је главни тужилац Хашког трибунала Сергж Брамерц, преноси немачки дневник Велт.

"Многи политичари су ми дали до знања да је, ипак, 15 година прошло, да је стабилност на Балкану важна и да се мора гледати напред. Ја сваког саветујем да у Сребреници прича са преживелима'', рекао је главни тужилац.

Ратко Младић је пред Хашким трибуналом 1995. оптужен за ратне злочине, који укључују геноцид, саучешништво у геноциду, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, али је недоступан том ад хок суду Уједињених нација.

Брамерц је нагласио да без правног рашћишћавања чињеница, нема помирења и да онда стабилност Балкана остаје теоретска ствар.

Указујући да је код младих људи присутна већа свест, Брамерц је рекао да је, међутим, забрињавајуће да је у Србији још увек 65 одсто испитаника против хапшења Младића.

Брамерц је, такође, рекао да су многа хапшења у прошлости била могућа, јер је из Брисела, Вашингтона и других места био вршен притисак.

На питање листа да ли се плаши да ће притисак за хапшење Младића ослабити и да ће шансе за хапшење бити нула, Брамерц је рекао да Тужилаштво није изгубило подршку.

На питање колико је смрт још једног хашког оптуженика Слободана Милошевићева пре окончања суђења 2006, штетила трибуналу, Брамерц је рекао да је за жртве то тешко подношљиво, а за правду у региону екстремно вредно жаљења што бивши председник Србије и Југославије није био осуђен као архитекта злочина.

''Караџић је друга шанса. Ми смо тога свесни, али без хапшења Младића, уверен сам, биће тешко'', рекао је Брамерц.

Бившем председнику РС Радовану Караџићу тренутно се у Хашком трибуналу суди за геноцид и друге ратне злоцицне почињене током рата у БиХ између 1992 и 1995. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије