Истрага о масовној гробници

У Рудници, код Рашке, узети узорци земљишта, како би се утврдило да ли на тој локацији постоји масовна гробница. Сумња се да су, 1999. године, посмртни остаци из примарних гробница у околини Дренице премештени на ту локацију.

Истражни органи на локацији Рудница узели су узорке земљишта, из тог поткопаоничког места недалеко од Рашке, који су послати на анализу Грађевинском факултету у Београду како би се утврдило евентуално постојање масовне гробнице.

Узимању узорка земљишта присуствовали су један од заменика тужиоца за ратне злочине, истражни судија Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и три представника Еулекса.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић раније данас рекао је да је предвиђено да се анализа земљишта обави на више места на тој локацији.

Тужилаштво сумња да су у масовну гробницу, крајем маја или почетком јуна 1999. године, пред крај ратних сукоба на Косову, премештени посмртни остаци из примарних гробница у околини Дренице.

"Специјалним бургијама биће извршена анализа до дубине од шест метара, а претпоставља се да се посмртни остаци налазе на дубини до четири метра", рекао је Векарић.

Векарић је нагласио да на овај начин Србија емитује јасну поруку да ће свака истина о злочинима припадника било које националности бити до краја истражена.  

Вештачење је наредио истражни судија Вишег суда у Београду Одељења за ратне злочине, поступајући по предлогу Тужилаштва за ратне злочине, а у циљу утврђивања постојања кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво за ратне злочине предложило је, половином маја, да се предузму истражне радње на откривању места евентуалне масовне гробнице недалеко од Рашке, у кругу предузећа "Косметпут", у Рудници.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је раније да се могућа гробница налази на локацији Рудница, код Рашке, недалеко од локације Мајдан, која је претраживана пре неколико година, али у њој ништа није нађено.

"Ово је наша обавеза према жртвама и њиховим породицама. Подсећам вас да је наш циљ задовољење правде за жртве и да њихове породице имају право да бар сахране своје најмилије", истакао је тужилац.

Захваљујући тим открићима, рекао је Вукчевић, "добићемо знатно повољнију ситуцију у процесно-правном смислу у нашим предметима, у којима процесуирамо злочине на Косову и Метохији".

Према сазнањима Тужилаштва, на територији Косова и Метохије постојале су примарне гробнице на три локације: у Стрелишту (код Призрена), Јањеву и у кругу Транспортног предузећа у Приштини, где су тела похрањивана, а потом, са тих локација, жртве поново откопаване и превожене на територију Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара