Шпановићу пет година затвора

Због ратног злочина над цивилима у Старој Градишки 1991. године, Виши суд у Београду осудио бившег припадника Територијалне одбране САО Крајине Милана Шпановића на пет година затвора.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је бившег припадника Територијалне одбране САО Крајине Милана Шпановића на пет година затвора због ратног злочина над цивилима у Старојм Градишки, у Хрватској, 1991. године.

Образлажући пресуду, председник судског већа Винка Бераха-Никићевић рекла је да је током поступка утврђено да је Шпановић од октобра 1991. до краја јануара 1992. године, у просторијама затвора у Старој Градишки окрутно поступао према хрватским цивилима, мучио их и телесно повређивао, наносећи им велике патње, телесни и душевни бол.

На тај начин извршио је кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, дело које спада у кривична дела против човечности и међународног права, закључило је Судско веће.

Крајем септембра и почетком октобра 1991. године сви оштећени, становници села Боровац у општини Новска, истерани су из својих кућа и одведени у затвор у Старој Градишки, где су боравили до краја јануара 1992. године, када су размењени или пуштени.

За то време пуну власт над њима имали су припадници ТО САО Крајине, међу којима и Шпановић, стоји у оптужници.

Жупанијски суд у Пожеги водио је поступак против Шпановића, а правосуђе Србије је преузело предмет на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, између Тужилаштва за ратне злочине Србије и Државног тужилаштва Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво