Курти осуђен, па пуштен

Суд у Приштини осудио лидера покрета "Самоопредељење" Аљбина Куртија на девет месеци затвора, али је одмах после тога пуштен јер је током 2007. године провео у притвору 11 месеци.

Лидер Покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти осуђен је на девет месеци затвора и после изрицања пресуде је ослобођен, јер је током 2007. године провео у притвору 11 месеци.

Курти је осуђен за ометање званичника током обављања дужности, а пресуду је донело међународно судско веће Окружног суда у Приштини, којим је председавао међународни судија Фердинандо де Монгота.

Суђење Куртију за учешће у нередима у Приштини у којима је погинуло двоје људи и повређено њих 80, одлагано је девет пута јер је он одбијао да се појави.

Курти је ухапшен у суботу, 12. јуна, увече после низа неуспеха полиције да га пронађе.

На почетку суђења Курти је одбио да одговара на питања судског већа јер, како је казао, не признаје судско веће Еулекса.

"Нисам се појавио на рочиштима јер ја не признајем Еулекс и јер је ово политички мотивисан процес. Поновни почетак вођења случаја је потврдио да је Еулекс недемократска власт и да је ово неправичносудско веће", образложио је касније Курти.

Он је додао да би прихватио позив за суђење од судског већа које би чиниле домаће судије и на Косову које би било "ослобођено од међународне владавине".

Покрет Самоопредељење је саопштио да је хапшење и суђење Куртија последица страха актуелне власти од "покрета који је одлучио да учествује на изборима следеће године".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије