Оптужен Давинић

Више Тужилаштво у Београду подигло оптужницу против бившег министра одбране Првослава Давинића, због кривичног дела злоупотребе службеног положаја.

Портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић изјавио је да је Више Тужилаштво у Београду оптужило бившег министра одбране Првослава Давинића, због кривичног дела злоупотребе службеног положаја.

"Оптуженом се ставља на терет да је, 2005. године, у Паризу, као министар одбране државне заједнице Србија и Црна Гора, искоришћавањем свог службеног овлашћења на тај начин што је закључио уговор о праву коришћења сателита укупне вредности од око 45 милиона евра, нанео штету Републици Србији у том износу", рекао је Зорић агенцији Бета.

Додао је да је Давинић, противно уредби Министарства одбране и без сагласности Управе за буџет и финансије Министарства одбране, без сагласности правне управе Министарства одбарне и без сагласности Дирекције за имовинске правне послове, закључио уговор са израелском фирмом Имиџсет.

Давинић и његови адвокати имаће право да у року од осам дана од пријема оптужнице поднесу суду приговоре, а суд ће по службеној дужности испитивати уредност и прецизност оптужнице.

Због неиспуњавања обавеза из уговора о закупу шпијунског сателита намењеног за надгледање границе са Косовом и Метохијом, израелска компанија је тужила Србију Међународномм арбитражном суду у Паризу и добила спор, тако да је држава обавезана да јој надокнади штету од око 37 милиона долара.

У том случају исцрпљени су сви правни лекови, пошто је Србија изгубила спор и пред редовним судом у Лондону, у коме је оспоравала надлежност арбитраже у Паризу и сада је на преговарачима да постигну што повољније услове за отплату дуга.

Истрагу против Давинића, који је 2005. закључио спорни уговор са Израелцима, Виши суд у Београду окончао је 6. маја, а Влада Србије у петак је скинула ознаку тајности са 30 докумената о афери "Сателит" и формирала комисију за утврђивање платформе на основу које ће се преговарати са Израелцима о смањењу дуга или компензацији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво