Одложено суђење Јездимиру Васиљевићу

Суђење Јездимиру Васиљевићу и његовим сарадницима, одложено због злоупотребе службеног положаја, преваре и утаје у вези са пирамидалном штедњом у "Југоскандик банци", пошто оптужени није приведен у суд из притвора Окружног затвора у Београду.

Власнику пирамидалне штедионице "Југоскандик" Јездимиру Васиљевићу и његовим сарадницима одложено је суђење за 13. септембар, пошто Васиљевић није приведен у суд из притвора Окружног затвора у Београду.

Васиљевић, познат као газда Језда, није приведен "из за сада непознатих разлога, о чему ће Управа затвора накнадно обавестити суд", саопштила је судија Слађана Марковић.

На инсистирање Васиљевићевог браниоца Драгољуба Ђорђевића да сазна због чега његов клијент није доведен на суђење, судија Марковић је поновила да "суд и даље не зна разлоге и да су јој из Управе Централног затвора рекли да данас никога од притвореника неће приводити у суд".

На суђење није дошао ни оптужени Милорад Вукотић, директор Банке приватне привреде Црне Горе, који, према речима његовог браниоца, није ни примио позив за суђење. Вукотић је у време државне заједнице СЦГ у више наврата избегавао да се одазове судским позивима за овај процес.

Пошто је суд одложио почетак суђења за септембар, судија Марковић је најавила да ће оптужница против Васиљевића и осталих бити достављена тужилаштву ради измене правне оцене дела, имајући у виду, како је навела, измене матерјалног кривичног законодавства и висину запрећене казне, што ће утицати и на сасатв судског већа.

Суђење испочетка

Осим Васиљевића, на оптуженичкој клупи је требало да се нађу Љубивоје Шундић, Драган Антонијевић и Стеван Протић, због злоупотребе службеног положаја, преваре и утаје у вези са пирамидалном штедњом у "Југоскандику" почетком 1990-их.

Суђење, које је прекинуто 2006. године након Васиљевићевог бекства из земље, кренуће испочетка, због промене председника судског већа, а оптужени ће добити прилику да се поново изјасне о наводима оптужнице.

Васиљевић је ухапшен у Холандији у априлу прошле године, по српској потерници, а изручен је 26. марта ове године и упућен у притвор Окружног затвора у Београду.

Васиљевићев бранилац Драгољуб Ђорђевић изјавио је раније агенцији Танјуг да је његов брањеник својим личним захтевом да буде изручен Србији убрзао процес екстрадиције из Холандије у жељи да што пре дође и објасни да није извршио дела за која се терети.

Ђорђевић је навео да се његов брањеник одлучио на тај корак и по цену боравка у српском притвору, јер има намеру да докаже да случај "Југоскандик", бар за њега, није ни постојао, да никакав новац није нелегално присвојио, а да су једину корист имали други директори банака, пре свега у Црној Гори.

Према наводима оптужнице, Васиљевић и сарадници су злоупотребом положаја проневерили око 29 милиона евра и оштетили штедише за 190 милиона немачких марака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара