Нема доказа о "жутој кући"?

Представници Еулекса тврде да нема да нема доказа о трговини органима на Косову. Истрага тапка у месту, а докази не постоје чак ни о томе да су припадници Ослободилачке војске Косова умешани у злочине. Случај "Жута кућа" на ивици између ратног злочина организованог криминала, оценио Бруно Векарић.

После завршетка рата на Косову, годинама су кружиле гласине о томе да су Срби убијани, а њихови органи препродавани на црном тржишту. Према изворима блиских истрази, три паралелне међународне истраге (Србије, ЕУ и Савета Европе), нису успеле да пронађу довољно доказа чак и о томе да је ОВК умешана у трговину органима, пише Би-Би-Си.

Бивши тужилац за ратне злочине Хашког трибунала, Карла дел Понте, у својој књизи, коју је издала 2008. године, наводи да је више десетина заробљених Срба, одведено "жуту кућу", у централној Албанији, где су убијени, а њихови органи продати.

Истрага тапка у месту, јер од 2004. године нису пронађени докази, што према оцени Би-Би-Сија, наводи на то да је прича неутемељена.

Извештај Савета Европе требало би да буде објављен следећег месеца. Међутим, познаваоци прилика очекују да ће у извештају бити предочени нови политички захтеви косовским институцијама, а не евентуално нови докази о злочинима који су почињени на Косову.

Шеф јединице за ратне злочине Еулекса Мати Ратикаинен тврди да нема доказа о трговини органима на Косову. Према његовим речима, медијске спекулације о томе никоме нису донеле добро.

Запањујућа прича која је скренула пажњу јавности о наводној трговини органима, била су усмерена ка проналажењу више од 1.800 несталих и процесуирању одговорних, оцењује Ратикаинен.

Новинари Би-Би-Сија који су спровели истраживање, открили су доказе о постојању логора ОВК на североистоку Албаније у близини града Кукеша. Тек недавно, Еулекс полиција ухапсила је неколико особа које се доводе у везу са тим логорима.

Према наводима британске медијске куће, Албанци који нису били лојални ОВК, најпре су саслушавани у једном хотелу у Драчу, а потом пребацивани у Кукеш.

После рата на Косову, амерички новинар Мајкл Монтгомери, сазнао је од бившег припадника ОВК, да је група српских и албанских затвореника, пребачена у Албанију.

Три, од укупно седам извора од којих је сазнао за трговину органима, упућују на такозвану "жуту кућу" на северу Албаније.

То за Монтгомерија очито није било довољно доказа, па је своја истраживања предао Канцеларији за нестале особе и Мисији УН на Косову.

Нестали докази

Истражитељи УН-а и Хашког трибунала, на челу са Мати Ратикаиненеом, посетили су "жуту кућу" у фебруару 2004. године.

Тамо су затекли трагове крви, а чланови породице који су живели у тој кући понудили су контрадикторна објашњења. На оближњој депонији смећа пронађена је и медицинска опрема којом би могли да изведу компликовани медицински захвати.

Танки докази поделили су схватања истражитеља о томе да ли треба наставити истрагу. У међувремену, двојица саговорника америчког новинара Монтгомерија који је открио иницијалне доказе, су убијени.

Према писању Би-Би-Сија, чак и српске власти које инсистирају на расветљивању случаја "Жута кућа", имају своје сумње.

Извор близак суду за ратне злочине, рекао је да " ипак, још увек верује да се тамо нешто догодило, али нема доказа чак ни да случај повезан са ОВК".

С озбиром на то да постоји привидан недостатак доказа, стручњаци саветују албанску владу да се ипак укључи у расветљавање случаја трговине органима на Косову.

Специјални изасланик УН-а Филип Алстон, недавно је изјавио да не сумња да ће власти у Тирани отворити врата свима који су заинтересовани за истраживање случаја о трговини органима.

Алстон је предложио албанској влади да понуди предлог независне истраге и на тај начин одагна сумње у решеност да се расветли случај трговине органима.

У близини Рашке на југу Србије, недавно је пронађена масовна гробница. Верује се да жртве Албанци убијени од стране српских снага на Косову почетком јуна 1999. године.

Према подацима којима располаже Еулекс, од 2001. године идентификовано је укупно 2.244 тела.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво