Караџић прислушкиван под шифром Латас?

Муслимани су ме прислушкивали под шифром Латас, изјавио Радован Караџић у току сведочења Колма Дојла пред Трибуналом у Хагу. Караџић затражио једномесечну паузу за проучавање Младићевих ратних дневника након овог сведока.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је на суђењу у Хашком трибуналу да су га босански муслимани прислушкивали под тајним кодом "Латас".

Током унакрсног испитивања сведока оптужбе, мировног посматрача током ратних сукоба у Босни и Херцеговини Колма Дојла, који је навео да не зна ко је "Латас", Караџић му је објаснио да је реч о Србину који је примио ислам и после, у име турског султана, гушио буне међу беговима у Босни.

Караџић је напоменуо да је о Омер паши Латасу писао и српски нобеловац Иво Андрић.

"Баш ме је насмејало када сам чуо да ме зову Латас. Они су мене сматрали за некога кога је послао Београд да кажњава босанске бегове", навео је Караџић.

Испитивање Дојла у Трибуналу почело је прошле седмице.

Дојл је позван да сведочи о догађајима у БиХ када је у лето 1992. био лични изасланик лорда Питера Карингтона - председника међународне конференције о Југославији, а претходно, с јесени 1991. шеф посматрачке мисије тадашње Европске заједнице у главном граду БиХ.

Караџић тражи месец дана паузе због Младићевих дневника

Оптужени Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да му суђење буде прекинуто на месец дана како би могао да прегледа и проучи ратне белешке генерала Ратка Младића, које му је доставило Тужилаштво.

Власти Србије су, крајем фебруара, током претреса стана Младићеве супруге Босиљке у Београду, заплениле 18 генералових радних бележница са око 3.500 страница записа са састанака којима је присуствовао 1991-96.

Хашко тужилаштво, коме су електронске копије бележница достављене у априлу, затражило је од судија да те белешке, које је предало и одбрани, уврсте на списак доказа против Караџића.

Караџић је затражио да претресно веће обустави процес на 30 дана, пошто сведок оптужбе Колм Дојл заврши исказ који је у току.

У једном од извода из Младићевих бележака, које је хашко тужилаштво до сада обелоданило, наводе се Караџићеве речи из разговора са тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, 8. јула 1993. у Београду: "Помоћи Хрватима да би се присилили Муслимани за поделу Босне".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво