Како је путовао кофер

Новац који је, према оптужници за аферу "Кофер", требало да буде искоришћен као мито, како би се Кредитно-експортној банци вратила дозвола за рад, враћен је њеном тадашњем директору Секули Пијевчевићу, сазнаје РТС.

После првостепене пресуде у којој су бивши вицегувернер Дејан Симић и функционер СПС-а Владимир Заграђанин ослобођени кривице за примање и давање мита, остало је нејасно где је новац из кофера.

Како РТС сазнаје, новац који је, према оптужници, требало да буде искоришћен као мито, како би се Кредитно-експортној банци вратила дозвола за рад, враћен је њеном тадашњем директору Секули Пијевчевићу.

Из судске потврде о враћеним предметима у коју је РТС имао увид, види се да је, само дан после хапшења Симића и Заграђанина, Секули Пијевчевићу враћен кофер са 100.000 евра који су били у њему.

Новац је, како се наводи, био у црном коферу, четвртастог облика, а примио га је лично Пијевчевић. Уручио му га је, како пише на потврди МУП-а, мајор Радован Шпикић. Правници у томе не виде ништа спорно.

"Кофер или било шта друго слично припада ономе ко је власник. У таквим ситуацијама може доћи до помало проблематичне и смешне ситуације, претпостављам да када је реч о овом коферу да су се многи понашали као да је реч о врућем кромпиру и негирали да је то њихов кофер и да су то њихова средства", рекао је Јован Ћирић из Института за упоредно право.

Пијевчевић, како нам је рекао његов правни заступник Ђорђе Калањ, није хтео ни да потврди ни да демантује да му је враћен новац из кофера.

Ипак, да је новац враћен, потврђено нам је и у Вишем суду у Београду, а то тврди и адвокат који је у првостепеном поступку бранио Заграђанина.

"Ја само могу да вам кажем да је тај кофер враћен са новцем господину Секули Пијевчевићу. То говори о томе да је господин Пијевчевић био у непосредном контакту са полицијом непосредно пре самог догађаја и да је био актер свих тих догађања", рекао је адвокат Крсто Бобот.

"И могу да кажем да је он у свом сведочењу на претресу врло исцрпно и детаљно о томе говорио нагласивши да ни он, нити представници ТБИ групе, уопште нису имали свест о томе да вицегувернер тражи некакв поклон. Нису ни они били свесни ко конкретно тражи тај поклон за враћање дозволе за рад банци. То је била једна оперативна полицијска акција у којој је сведок Пијевчевић рекао да се осећа изманипулисаним од стране полиције", истакао је Бобот.

Бивши вицегувернер Симић ухапшен је 11. јануара 2006. године због сумње да је у свом стану у Београду примио 100.000 евра мита како би Кредитно-експортној банци вратио дозволу за рад. Новац је био у коферу који је донео Заграђанин.

Суд их је у првостепеном процесу ослободио кривице, јер, како је образложено, није доказано да је Симић тражио два милиона, а потом примио сто хиљада евра од представника ТБИ групе. Секула Пијевчевић је један од оптужених у процесу против стечајне мафије и тај поступак је у току.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво