БИА наставља акцију

У Словенији јуче ухапшен веома важан огранак наркоклана Дарка Шарића, потврдио портпарол БИА Јован Стојић за РТС. Осумњичени месечно пребацивали 200 килограма кокаина из Јужне Америке у земље Западне Европе. Доказе прибавила српска БИА, америчка ДЕА и словеначке безбедносне службе.

Полицијска акција "Балкански ратник", у којој је у уторак у Љубљани ухапшено 15 лица, због сумње да су била повезани са наркобосом Дарком Шарићем, настављена је данас претресом кућа у Љубљани.

Портпарол Безбедносно-информативне агенције Јован Стојић потврдио је, за РТС, да је у Словенији ухапшен веома важан огранак наркоклана Дарка Шарића. Ухапшени се сумњиче да су месечно пребацивале око 200 килограма кокаина, допремљеног у Словенију из Јужне Америке, у земље Западне Европе: Аустрију, Немачку и Француску.

"Хапшење је резултат података које смо ми прикупили и које је Тужилаштво за организовани криминал доставило Државном тужилаштву републике Словеније", рекао је Стојић.

Акције "Балкански ратник" не би било, истиче Стојић, да није било сарадње ДЕА-е и БИА-е. До почетних сазнања о постојању ланца трговине наркотика из јужне Америке, дошла је БИА, а да би дошло до заплене и хапшења било је неопходно укључити једну светску агенцију, навео је он.

"Да није било наших информација, њихове помоћи на терену и људи који су то запленили у Уругвају, не би била реализована заплена дроге", рекао је Стојић.

"Посао још није готов. Истражним органима су недоступни вођа клана Дарко Шарић и Горан Соковић, његов први оперативац. Кад будемо имали све доказе и сва лица буду лишена слободе и процесуирана, то је моменат да се каже да је та акција завршена", закључио је портпарол Безбедносно-информативне агенције.

Србија, Словенија, Колумбија

Под насловом Словенци радили за српског кокаинског лорда, љубљански Дневник наводи да је полиција, током претреса тридесетак кућа широм Словеније и два локала у центру Љубљане, запленила већу количину новца, дроге и оружја и истиче да "криминалистичка истрага још није окончана".

Лист је објавио и да се Шарић сумњичи "за више убистава у мафијашком подземљу" и да је свој "прљави новац прао уз помоћ злогласног бизнисмена Станка Суботића Цанета". Лист истиче да је Шарић био повезан и са врхом колумбијског наркокартела.

Дело је објавило текст под насловом Шарић освојио и тржиште дроге у Словенији, у којем се помиње да је тај "балкански бос", још пре десетак година, сарађивао са Мишом Вујичићем из Љубљане, који је убијен 2003. године у хотелу "Лев". Као извршиоци, помињана су двојица Пљевљака, од којих је један у родбинској вези са Шарићем.

После Вујачића који је, наводно, "прекршио правила игре", посао је преузео други "бос" и раширио га по Словенији, стоји у тексту, чији је аутор дописник листа Дело из Подгорице, који је потсетио и на многе друге детаље из Шарићеве криминалне каријере.

Акција у Словенији резултат је сарадње и међусобног достављања доказа Тужилаштва за организовани криминал Србије и словеначког Врховног државног тужилаштва - Одељења за борбу против организованог криминала, наводи се у јучерашњем саопштењу српског ресорног тужилаштва.

У акцији "Балкански ратник", у октобру прошле године, заплењено је више од 2,5 тона кокаина у Јужној Америци, наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара