Заштита породице или ругање!

Адвокати породице хашког оптуженика Ратка Младића, поднеће до краја месеца Првом основном суду у Београду захтев да се Ратко Младић прогласи мртвим. Tакав захтев породице је "ругање држави", оценио Љајић.

Породица хашког оптуженика Ратка Младића окончава договоре са својим адвокатима који ће до краја месеца поднети Првом основном суду у Београду захтев да се он прогласи мртвим, потврдио је за Новости заступник породице Младић београдски адвокат Милош Шаљић.

Шаљић је објаснио да се процедура за проглашење нестале особе умрлом покреће на иницијативу онога ко има неки правни интерес, а у овом случају то је Младићева породица, која ће, "повући овај потез не само због имовине и замрзнуте пензије, већ и због свакодневних прогањања којима је изложена".

Адвокат додаје да се према Закону о ванпарничном поступку преко суда може покренути ова процедура ако је нестали старији од 70 година и ако о њему нема поузданих података више од пет година.

Међутим, пошто Младић има 68 година, према мишљењу Шаљића, потребно је доказати да постоје околности које утврђују да је он мртав. Или, правним језиком речено, "да је нестао под таквим околностима због којих је вероватно да више није у животу".

Шаљић је навео да се у кривичном поступку могло чути да га је неко последњи пут видео пре седам година.

Коментаришући ову изјаву, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић је за Новости оценио да је такав захтев породице "ругање држави" и да ни на који начин не би могао да утиче на наставак потраге за хашким оптужеником.

"Хиљаде људи је нестало у ратовима, али нико од чланова њихових породица није тражио од суда да се они прогласе умрлим, иако је много више година прошло од њиховог нестанка и знатно је већа могућност да више нису живи", рекао је Љајић.

Младићева породица, истакао је Љајић, "најављује такав захтев баш зато што знају да је он жив".

"Нећемо се уопште обазирати на то ругање институцијама Србије и наставићемо потрагу истим интензитетом", рекао је Љајић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић је рекао да не жели да коментарише спекулације заступника породице Младић.

"Акциони план се спроводи и даље, без обзира на такве изјаве адвоката или чланова породице. Такве приче не утичу на наш циљ, а то је проналажење Младића", закључио је Векарић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара