Лов на вехабије код Призрена

Пет радикалних исламиста, од чега тројица држављана БиХ, ухапшено у великој полицијској акцији у Призрену. Заплењено оружје, рачунари. Воша групе. Идриз Биљибани дошао из Горње Маоче.

Више од 120 припадника Косовске полиције учествовало је у хапшењу групе радикалних исламиста у околини Призрена, при чему је заплењена и извесна количина пропагандног материјала, али и прави арсенал наоружања.

Ухапшени су Идриз Биљибани, Мустафа Имери и Исмајл Скендери, који имају држављанства БиХ, као и Албанци Хадит Мифтари и Арменд Календари, наводни припадници вехабијске секте активне у околини Призрена.

Идриз Биљибани је у Призрен дошао после велике акције полиције БиХ против вехабија у Горњој Маочи, центру активности радикалних исламиста у тој држави почетком године. Биљибани је магистрирао на универзитету у Египту, а у бројним полемикама које је водио током боравка у Босни потписивао се са Абу Усама Идриз Биљибани.

Чланови ухапшене групе, који су билли окупљени око хуманитарног удружења "Синћеритети", или "Искреност", налазе се у притвору.

Полиција је претресла укупно осам локација и запленила пет "калашњикова", два пиштоља, још три пушке, муницију, разну опрему, панцире, униформе и пет рачунара.

Полицијска акција уследила је пошто су вехабије у том граду, почетком недеље измлатиле пореског инспектора, а истрагом је утврђено да је инцидент последица чињенице да је инспектор у слободно време делио Библије по Призрену.

Просторије хуманитарне организације "Синћеритети" затворене су после полицијске акције, иако је за суботу било најављено предавање кумановског имама Садуле Еида.

Пре тачно годину дана, косовска полиција је, на захтев Американаца, ухапсила четири особе оптужене за везу са радикалним исламистима, Шабана Дилија, Бајрама Беришу и Иљаза Исламија, као и америчког држављана Бекима Казија.

Полиција није могла да потврди да ли је нека од ове две групе имала везе са најпознатијим косовским вахабијом, Самедином Џезаиријем, ветераном ратова у Босни и Чеченији и, како тврде агенти немачке обавештајне службе БНД, косовској вези либанског Хезболаха.

Најважнији косовски полицајци су, по америчкој жељи, током 2007. године прођли посебан курс за борбу против тероризма и радикалног исламизма.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара