"Кофер" празан

Афера "Кофер" коначно добила свој епилог. Бивши вицегуверенер Народне банке Србије Дејан Симић и функционер СПС-а Владимир Заграђанин ослобођени оптужнице за примање и давање мита. Тужилаштво најавило жалбу.

Бивши вицегувренер Народне банке Србије Дејан Симић и функционер СПС-а Владимир Заграђанин ослобођени су оптужнице за примање и давање мита у афери "Кофер".

У образложењу се наводи да током суђења није изведен ниједан доказ који би поткрепио те оптужнице.

Пресуду је, после четири и по године трајања поступка, изрекло судско веће којим је председавао судија Данко Лаушевић.

Лаушевић је, образлажући пресуду, рекао да није утврђено да су Симић и Заграђанин учинили дело које им се ставља на терет, односно примање и помагање у примању мита.

Оптужницом је Симићу на терет било стављено да је, као вицегувернер Народне банке Србије, од представника ТБИ групе Владимира Цизеља захтевао два милиона евра за давање сагласности, односно дозволе за рад Кредитно-експортној банци (КЕБ).

"Током поступка утврђено је да Симић није могао да даје сагласност, већ само гувернер НБС. Суд је то утврдио из свих доказа, посебно из статута НБС и исказа тадашњег гувернера Радована Јелашића", рекао је судија Лаушевић.

Нису доказани наводи оптужнице

Лаушевић је рекао да нису доказани ни наводи из оптужнице да је Симић на састанку, у децембру 2005. године, тражио да се покрене поступак ликвидације КЕБ, нити је доказано да је Симић преко Заграђанина ступио у контакт са Цизељем.

"Није доказано да је Симић тражио новац од Цизеља, Шпилмана, нити представника било кога од оштећених", истакао је Лаушевић.

Према оцени бранилаца Симића и Заграђанина, суд је једино могао да изрекне ослобађајућу пресуду у том предмету, јер нису доказани кривица, нити дела која им се стављају на терет.

"Врло ми је тешко да говорим сталожено и мирно после свега. Стварно је било исцрпљујуће за мене и моју породицу све што се десило", рекао је Симић новинарима по изрицању пресуде.

Симић је казао да је био жртва у том поступку, али да је задовољан што је суд, после толико времена, донео једину могућу пресуду.

"После четири године и пет месеци, ја сам уморан и исцрпљен овим монтираним процесом који је мене, моју породицу и пријатеље пореметио. Правда је спора, али достижна", рекао је Заграђанин.

Тужилаштво ће уложити жалбу

Републичко јавно тужилаштво саопштило је да ће уложити жалбу на пресуду Вишег суда у Београду, којом су бивши вицегувернер Народне банке Србије Дејан Симић и функционер Социјалистичке партије Србије Владан Заграђанин ослобођени оптужби за примање мита, односно помагање при давању мита.

Тужилаштво је саопштило да ће уложити жалбу на одлуку суда, одмах по добијању писаног отправка пресуде.

Суђење је, 7. априла, почело испочетка, пошто је, после избора свих судија, крајем 2009. године, судија Лаушевић преузео предмет од судије Омера Хаџиомеровића.

Симић и Заграђанин оптужени су за узимање мита, ради враћања дозволе за рад Кредитно-експортној банци.

Симић је ухапшен 11. јануара 2006. године, због сумње да је у свом стану у Београду примио мито од 100.000 евра.

Новац је био у коферу, због чега је афера добила назив "Кофер". Заграђанин, који је ухапшен заједно са Симићем, оптужен је за помагање при давању мита.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво