Давинић: Био сам наиван

Уговор о закупу израелског сателита никада није потписан, тврде бивши министар одбране Првослав Давинић и председник Државне заједнице Светозар Маровић. Арбитража у Лондону, која је одредила да Србија плати Израелу 36 милиона евра је скандал, навели за РТС Давинић и Маровић.

Бивши министар одбране Првослав Давинић и председник Државне заједнице Светозар Маровић, у изјавама за РТС тврде да Уговор о закупу израелског сателита никада није потписан и да је арбитража у Лондону, која је одредила да Србија плати Израелу 36 милиона евра скандал. Влада Србије за сада није скинула ознаку тајности са тог случаја.

Бивши министар одбране тврди да о сателиту није преговарао на своју руку. Давинић то поткрепљује документом да је Савет министара 12. априла 2005. године усвојио Информацију о потреби укључења СЦГ у систем сателитске контроле и задужио Министарство одбране да то реализује.

Иако не постоји никаква одлука државних органа да се потпише уговор, Давинић и Маровић у Паризу 5. маја преговарају са израелском компанијом. Давинић тада потписује, како каже, нацрт уговора по коме за закуп сателита треба да се плати 45 милиона евра у наредних неколико година. Уз потпис, како тврди, дописао је и да документ важи само ако се обезбеде паре.

"Стајале су конкретне цифре, међутим уговор је урађен у једном примерку на енглеском језику. Није постојао никакав деловодни протокол, није урађен никакав званични протокол како се то обично ради, није било печата, броја заведеног на крају. Ту је био председник Маровић, који је својим ауторитетом гарантовао да је то предуговор, односно уговор о намерама", наводи Давинић.

Израелци су додали клаузулу да ће се евентуални спор решавати по енглеском праву и ту је тадашњи министар по сопственом признању био наиван.

"Јесам правник и доктор правних наука, али на нашем, а не на енглеском праву. Понуђена формула по енглеском праву значи да, ако потпишете било шта на било каквом папиру, то вас обавезује", рекао је Давинић.

Информација о нацрту уговора усвојена је 6. јуна 2005. године. Али, како се испоставило да држава нема пара, настаје афера и Израелци добијају спор на међународној арбитражи.

Маровић: Уговор није одобрен 

Бивши председник Државне заједнице и Високог савета одбране Светозар Маровић, такође тврди да уговор не постоји јер га Савет министара није никад одобрио.

"Значи, није могло бити ни арбитраже на основу непостојећег уговора. За то је потребна сагласност две стране, а ње није било, чим нема уговора. То показује и сама одлука такозване арбитраже, а то је да једна земља и једна влада морају да врате зајам, иако никада нису донели одлуку о зајму, нити закључили уговор о зајму", наводи Маровић.

Маровић истиче да је то недопустиво и непознато. "Зашто је неко прихватио арбитражу у Србији на основу непостојећег уговора - не знам. Истина је да је Врховни савет одбране и Савет министара сматрао државним интересом коришћење сателита из много разлога, али због недостатка финансијских средстава није никада потписан уговор".

Давинић је у то време приватно путовао у Париз, јер у Министарству одбране не постоји службена одлука о његовом путу, каже министар одбране Драган Шутановац, који се нада да се новим преговорима ипак нешто може спасити.

"Уколико постоји могућност да се компензује тај новац за нешто друго, подржавам. Рекао сам у више наврата да постоји интерес и за Министарство пољопривреде да се евентуално узму неки иригациони системи за наводњавање, који су најбољи на свету, или за МУП или за одбрану, за науку или за било које друго министарство. Сматрам да је боље да се били ста добије заузврат", наводи Шутановац.

У Израелској амбасади у Београду, а ни у компанији "Имиџсет интернешнал", која је добила спор вредан 36 милиона евра, за сада нема коментара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво