Идентификовани убијени у Боливији

Интерпол послао МУП-у Србије информације о српским држављанима, који су у петак страдали у обрачуну наркомафије у Боливији. У току провера аутентичности података.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је канцеларија Интерпола у Боливији послала МУП-у фотокопије пасоша, личних карата и отиске прстију тројице српских држављана, који су у петак страдали у обрачуну наркомафије у источној покрајини Санта Крус.

Дачић је Танјугу рекао да Министарство унутрашњих послова (МУП) нема података да су ти пасоши украдени.

Реч је о личним исправама на име Саше Турчиновића, рођеног 13. октобра 1970. године у Руми, Бојана Бакуле рођеног 1. децембра 1981. године, такође у Руми, као и Предрага Чанковића, рођеног 25. јула 1972. године у Немачкој са пребивалиштем у Лозници, рекао је министар Дачић.

Дачић је навео да се добијени подаци анализирају у Националном криминалистичко-техничком центру МУП, а анализа треба да покаже да ли се добијени подаци поклапају.

Министар је раније апеловао да се не лицитирају имена погинулих док се не утврде чињенице.

Боливијска полиција још увек истражује околности под којима је група наоружаних одметника, одевена у полицијске униформе, пресрела, мучила и на крају убила шест особа од којих тројицу Срба и тројицу боливијских држављана и киднаповала једног од водећих нарко-босова у реону Санта Круз Вилијема Суареса Розалеса.

Све полиције у региону интензивно трагају за бившим полицијским капетаном Орландом Араујом, кога су двојица преживелих препознали као извршиоца убистава, мада су и сами предмет истраге, пошто у наводима једног од њих "постоје озбиљне недоследности", саопштила је боливијска полиција.

"Забрињавајуће је што су умешана тројица полицајаца", рекао је неименовани званичник боливијске полиције потврђујући да је одбегли капетан главна мета истраге, али да се траже и још два полицајца чији идентитет није саопштен.

Један од двојице преживелих, бивши колумбијски полицајац, који је неповређен успео да се извуче из масакра на путу између места Сан Рамон и Гарахос, под снажном полицијском пратњом пребачен је код истражног судије, где ће покушати да објасни на који се начин без повреда извукао из клопке групе наоружаних одметника.

Колумбијац, који је такође ухапшен, возио се у комбију са Суарезом, али су га отмичари поштедели из још нерасветљених разлога, па је полиција, у међувремену, претресла његову кућу, однела нешто документације и компјутер, рекао је раније шеф полиције у Санта Крузу Умберто Ачалар.

Кључни сведок овог догађаја, Колумбијац Хуан Карлос Гутиерез Мараз, још увек се налази на одељењу интензивне неге, пошто је током отмице задобио три прострелне ране у пределу стомака и изгубио свест, па су отмичари, како претпоставља полиција у Боливији, сматрали да је мртав.

Полиција, према наводима тамошњих медија сумња да је акцију наручио колумбијски картел, желећи да отме Розалеса и затражи милион долара за његово ослобађање, али је "нешто" кренуло наопако током те акције. 

Ипак, полиција проверава и другу верзију догађаја, према којој Колумбијци нису имали намеру да траже откуп, већ су бруталним убиствима желели да означе "своју територију", али су непознате и околности у којима се међу жртвама нашао и један активни припадник полиције.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво