Младићеви дневници као доказ у Хагу

Војни дневници Ратка Младића могли би да буду докази у поступку против Станишић и Симатовића. Дневници заплењени у стану Младићеве супруге достављени Тужилаштву у мају ове године.

Тужилаштво Трибунала у Хагу затражило је да се у доказе у поступку против Јовице Станишића и Франка Симатовића уврсти 18 војних дневника Ратка Младића, које је овај сачининио у периоду релевантном за оптужницу.

Дневнике је запленило Министарство унутрашњих послова Србије 23. фебруара 2010. године у стану Младићеве супруге Босиљке Младић, навело је Тужилаштво.

Тужилаштво сматра да дневници садрже аутентичне белешке које је сачинио Младић у релевантном периоду.

Како је објаснило Тужилаштво, приликом претреса стана Младићеве супруге заплењено је 169 предмета, укључујући и дневнике.

Српска влада проследила скениране слике дневника Тужилаштву, док су оригинали достављени 10. маја ове године, навело је Тужилаштво и напоменуло да је започело преводјење око 3500 ручно писаних страна дневника.

Дневници се односе на период 19. јуна 1991. до 28. новембра 1996. године.

Тужилаштво је напоменуло да је аутентичност дневника и Младићевог рукописа потврдио бивши начелник Главног штаба Војске РС генерал Манојло Миловановић.

Како је наведено, не само да су дневници аутентични, већ се може очекивати да они буду употребљени у случајевима против Станишића и Симатовића.

У једној од бележака се описује састанак у Београду одржан 13. и 14. децембра 1993. године, а којем су, осим осталих, присуствовали Слободан Милошевића, Јовица Станишић и Радован Стојичић Баџа из Србије и Радован Караџић, Момчило Крајишник и Ратко Младић.

У белешци је наведено објашњење Станишића да је састанак одржан како би се побољшала "тактичка позиција", и да би се разговарало о шест тактичких циљева босанских Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво