Суд одбио Васиљковићев аргумент

Адвокати Драгана Васиљковића, Капетана Драгана, имају рок до 15. јуна да аустралијском министру унутрашњих послова доставе додатне аргументе због којих сматрају да њихов клијент не би имао праведно суђење у Хрватској.

Судско веће аустралијског Врховног суда одбило је кључни аргумент бранилаца Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, да не би имао праведно суђење у Хрватској.

Васиљковићеви адвокати добили су рок до 15. јуна да аустралијском министру унутрашњих послова Брендану о Конору доставе додатне аргументе због којих сматрају да њихов клијент не би имао праведно суђење у Хрватској, на основу којих ће он донети коначну одлуку о изручењу.

Васиљковић ће до тада бити задржан у аустралијском затвору, у коме се налази од 12. маја кад га је ухапсила полиција након 43 дана бекства.

Објављивање аргумената Врховног суда долази око 50 дана након саопштења одлуке да се Васиљковић може изручити Хрватској, извештавају аустралијски медији.

Судије су образложиле због чега су одбиле документе Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), које су као главни аргумент користили Васиљковићева адвокати.

У кратком извештају пред хрватским судом, и много опширнијој анализи суђења за ратне злочине у Хрватској 2005. године, истиче се да је служење у хрватској војсци током рата 90-их било коришћено као олакшавајућа околност у пресудама хрватским војницима осуђенима за ратне злочине.

Васиљковићеви адвокати су тај документ користили пред Савезним судом, доказујући да би по тој пракси Капетан Драган био много теже осуђен него хрватски војници, што га пак пред хрватским судством доводи у неравноправан положај.

Документе, на основу којих су се адвокати борили против Васиљковићевог изручења Хрватској, судије су оцениле слабим, уз оцену да не доказују да хрватски судови изричу блаже пресуде кад се суди хрватским војницима на основи њихових политичких уверења. Судије сматрају да докази говоре супротно том закључку.

Васиљковић је нестао кад је Врховни суд поништио одлуку Савезног суда о одбијању изручења.

На основу међународне потернице, коју је расписала Хрватска, Васиљковић је био ухапшен 20. јануара 2006. године и, до одлуке аустралијског савезног суда, у јесен 2009, био је у затвору.

Хрватске власти сумњиче Драгана Васиљковића, који има држављанства Аустралије и Србије, да је наређивао малтретирање хрватских ратних заробљеника у лето 1991. у затвору у Книну и у фебруару 1993. године у селу Брушка код Бенковца у Далмацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво