Ослобођен Љубе Бошковски

Бившег министра унутрашњих послова Македоније Љубу Бошковског Хашки трибунал правоснажно ослободио кривице за злочине над Албанцима, у лето 2001. године. Полицајац Јохан Тарчуловски осуђен на 12 година затвора.

Хашки трибунал правоснажно је ослободио бившег министра унутрашњих послова Македоније Љубу Бошковског кривице за злочине над Албанцима, у лето 2001. године, а тадашњег полицајца Јохана Тарчуловског осудио на 12 година затвора.

Апелационо веће Патрика Робинсона тиме је потврдило првостепену пресуду Бошковском и Тарчуловском, одбацивши жалбе одбране Тарчуловског и тужилаштва.

Судије су утврдиле да је Тарчуловски крив за убиство седам цивила, безобзирно уништавање 12 кућа и окрутни третман притворених албанских мештана, за време и после напада македонске полиције на село Љуботен, код Скопља, 12. августа 2001. године, током сукоба са Албанском
националном армијом.

Према пресуди, нема доказа да Бошковски, као министар, није учинио све што је могао да спроведе истрагу и казни починиоце злочина.

Присталице Бошковског, које су испуниле галерију Трибунала, пресуду су поздравиле аплаузом и клицањем. У Хаг је, из Македоније, специјалним авионом стигло око 120 чланова породица и пријатеља оптужених, као и новинара.

Трибунал је, у јулу 2008. године, ослободио Бошковског кривице за злочине над албанским цивилима у селу Љуботену, код Скопља, у лето 2001. године, док је Тарчуловског прогласио кривим за кршење закона и обичаја рата и осудио га на 12 година затвора.

На ослобађајућу пресуду Бошковском, жалбу је уложило тужилаштво, а на пресуду Тарчуловском, жалила се његова одбрана.

Суђење је почело у априлу 2007. године, а завршено је у мају 2008. године, Бошковски је ухапшен у Хрватској, крајем августа 2004. године, а Тарчуловски је, 16. марта 2005. године, превезен у Хаг из Македоније.

Обојица су, у првом појављивању пред судијом, изјавила да нису криви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара