Ужаси "Хотела Дреница"

Истрага Еулекса о ратним злочинима ОВК концентрисана око догађаја у "Хотелу Дреница" у Драчу. Сабит Геци и Џемшит Краснићи под сумњом да су мучили и убијали Албанце означене као издајнике. Отети Срби држани одвојено. Албанија блокира истрагу, наводи "Би-Би-Си".

Хапшење бившег припадника Ослободилачке војске Косова Сабита Геција баца ново светло на догађаје у Драчу, током конфликта на Косову 1998-99. године, пошто је Геци осумњичен за злостављање и мучење албанских затвореника у логору недалеко од Кукеша, на северу Албаније.

"Како наводе истражитељи, око 40 особа које су злостављане у Кукешу, ОВК је, претходно, привела у Драчу", наводи "Би-Би-Си", објашњавајући да се у "Хотелу Дреница" у Драчу налазио локални штаб Ослободилачке војске Косова, те да су на тој згради, још увек, видљиви натписи "ОВК".

Наводи се да су у логору у Кукешу били затворени и Срби, који су отети на Косову, а затим тајно превезени у Албанију, али су држани у засебним проторијама.

Позадина приче о логору у Кукешу и команди ОВК у Драчу, како наводи "Би-Би-Си", представља чињеница да је Ослободилачка војска Косова била заинтересована за прошлост људи који су пристизали у Албанију, због чега се нису придружили ОВК на Косову, да ли су сарађивали са Србима и да ли су припадали ривалским фракцијама.

У Драчу, иститивања су вођена у "Хотелу Дреница".

"Овде су се дешавале лоше ствари... Али не желим да причам о томе", рекао је "Би-Би-Сијев" саговорник, који је желео да остане анониман, наводећи да су добровољци, али и они који су имали мање жара за борбу, одатле аутобусима превожени на линију фронта.

Неки су били заробљени и држани су у ужасним условима у логорима ОВК. У једном од њих, који је налазио у напуштеној фабрици у Кукешу, стање је било најгоре.

"Би-Би-Си" је успео да пронађе неколико бивших затвореника, који су рекли да их је "хватала паника сваки пут када би неко отворио врата, јер су стрепели кога ће следећег извести". "Тукли су нас и претили нам аутоматским пушкама... Један од затвореника је био убијен пред нама. Упуцали су га и оставили да искрвари".

Премијер Косова и бивши политички лидер ОВК Хашим Тачи је, прошле године, негирао да је ОВК злостављала заробљенике.

"То се, једноставно, није дешавало... Никада, нигде и ни у којим околностима. То нема везе са ОВК", рекао је тада Тачи.

Али, истражитељи Еулекса тврде да је Геци, који се сматра кључним човеком тајне службе ОВК у Кукешу, учествовао у малтретирању затвореника. Еулекс је, такође, 12. маја, претресао кућу још једног осумњиченог Џемшита Краснићија.

Адвокати Сабита Геција одбацили су оптужбе Еулекса, тврдећи да се њихов клијент у то време налазио на лечењу у Словенији.

"Би-Би-Си" наводи и да су се истражитељи Еулекса жалили да им је албанска влада блокирала приступ сведоцима и локацијама на којима су се догодили злочини или налазе масовне гробнице, што је, у фебруару, довело до јасног упозорења специјалног известиоца УН Филипа Ралстона, који је рекао да Албанија не сарађује у истрагама о злочинима ОВК.

Министар спољних послова Албаније Иљир Мета је, пак, изјавио да је "Албанија спремна са сарађује" и да ће "одговорити на сваки захтев међународне заједнице"

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара