Лазаревић штрајковао глађу

Генерал Владимир Лазаревић штрајковао глађу због, како је рекао, непримерене здравствене неге у притвору. Лазаревић прекинуо дводневни штрајк после обећања да ће му бити заказана неопходна операција.

Пензионисани генерал Војске Југославије Владимир Лазаревић рекао је пред Трибуналом у Хагу да је два дана штрајковао глађу протестујући због, како тврди, непримерене здравствене неге у судском притвору у Схевенингену.

На данашњој статусној конференцији Лазаревић је изјавио да је од 12. до 14. маја "одбијао храну и лекове" пошто је био обавештен да је операцију тромбозе на његовој десној нози могуће заказати у року од "четири до шест месеци", док он ту операцију сматра изузетно хитном.

Лазаревић је рекао да је штрајку глађу прибегао ради "убрзања тог процеса" и у циљу "заштите достојанства и интегритета" од "немара" лекара у притвору.

Штрајк је, како је казао, обуставио 14. маја, пошто су га управник притвора и тамошњи главни лекар уверили да ће учинити све да операција буде заказана што пре и да му буде пружена примерена здравствена нега.

Трибунал је данас објавио одлуку којом је Апелационо веће одбило Лазаревићев захтев да буде пуштен на привремену слободу ради операције у Нишу, наводећи да није показано зашто је неопходно да буде оперисан у Србији.

Лазаревић је тврдио да су специјалисти у Нишу још у августу 2009. године утврдили да је операција на његовој десној нози неопходна, а да је лекар у судском притвору то занемаривао све до почетка маја ове године када су васкуларни хирурзи у хашкој болници Броново потврдили налаз из Ниша.

Лазаревић је данас у судници то назвао "немаром" и "покушајем убиства с предумишљајем" којем се он "супротставио покушајем самоубиства", ступивши у дводневни штрајк глађу.

Одбијајући захтев, Жалбено веће Трибунала је тада назначило да су лекари у судском притвору и кардиоваскуларни специјалисти утврдили да не постоји потреба да Лазаревић буде оперисан, већ су му препоручили да променили лекове и да "носи еластичну чарапу".

"Повреда права на лечење"

Генерал Лазаревић је данас тврдио и да су му у притвору "повређена основна права на лечење", прецизирајући да је "за осам месеци прошле године имао пет операција... тумора, крвних судова, унутрашњих органа".

Казао је и да се на неадекватну негу пожалио секретару суда и председнику Трибунала Патрику Робинсону, који је, по речима Лазаревића, "суспендовао притворског лекара са мог случаја" и омогућио му да сам изабере специјалисту са понуђеног списка.

Прошле године Трибунал је Лазаревића био пустио на лечење и операције у Нишу од 25. маја до 5. августа.

Бивши командант Приштинског корпуса ВЈ, генерал Лазаревић је крајем фебруара 2009. године осуђен на 15 година затвора због помагања и подржавања присилног премештања, депортација, убистава и прогона Албанаца са Косова у првих шест месеци 1999.

Генерал Лазаревић је у притвору Трибунала од 2005. године када се добровољно предао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара