СРС: Трибунал одлаже завршетак суђења

Суђење лидеру радикала Војиславу Шешељу требало би да се заврши у септембру, према последњим најавама из Хашког трибунала, рекао шеф правног тима за одбрану Шешеља Зоран Красић. На тај начин суд наставља да одлаже завршетак процеса, нагласио Крстић.

Шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља Зоран Красић изјавио је да би, према најновијим најавама из Хашког трибунала, суђење лидеру радикала требало да се заврши у септембру.

"Хашки трибунал на тај начин наставља да одлаже завршетак суђења Шешељу, јер је првобитно крај процеса био најављен за март, па за мај, па за јун", рекао је Красић на конференцији за новинаре.

Красић очекује да се до септембра одвијају два споредна поступка против Шешеља за непоштовање суда, од којих је први у жалбеној фази, док други још није ни почео.

Он верује да ће се решити питање Шешељевог захтева за изузеће појединих судија у том другом поступку за непоштовање суда.

Красић је рекао да се на бази досадашњег тока поступка не може извести закључак да је Шешељ крив, подсетивши да је 12. маја завршена прва фаза главног поступка за ратне злочине саслушањем последњег сведока тужилаштва и суда.

Красић је рекао да је циљ Хашког трибунала од почетка био да Шешељу на силу наметне браниоца, да Шешељева најновија књига "Полицијски досије" представља доказ о непостојању удруженог злочиначког подухвата и да су прекршена 83 појединачна права Шешеља који се већ осму годину налази у хашком притвору.

У Хашком трибуналу нису најавили наставак суђења Шешеља за следећу недељу, рекао је Красић.

Шешељу се суди за злочине против човечности, повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Шешељ је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији идентитет по налогу Претресног већа био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и он је 5. октобра поднео жалбу на ту пресуду.

Шешељ је 4. фебруара 2010. године по други пут оптужен због обљављивања у књизи података о 11 заштићених сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара