Како се заштитити од провалника

Лето је годишње доба у којем се једино провалници не одмарају. Користе одсуство власника и из станова односе све што им падне под руку. У Београду месечно буде обијено 80 до 90 станова.

Ако се ове године одлучите за летовање, поред бриге о новцу и неопходним документима, морате да поведете рачуна и о томе шта остављате у стану.

 

Лето је годишње доба у којем се једино провалници не одмарају. Користе одсуство власника и из станова односе све што им падне под руку, а најчешће новац, накит, технику и гардеробу.

Преко године у Београду месечно буде обијено 80 до 90 станова, а током летњих месеци тај број се повећава и на 110.

Провалници пажљиво бирају стан који ће опљачкати. На мети су углавном они који имају слабије браве и врата.

"Када сам хтела да заменим накит и почела да отварам кутије са златом, видела сам да су све празне. Било ми је чудно зато што стан није обијен, врата нису обијена, нико није знао где мени стоји то злато. Онда сам се сетила да је, пошто живим у сутерену, неко могао да уђе кроз прозор који је био отворен и који је имао само комарник који се лако отвара", прича за РТС једна жртва пљачке.

"Позвала сам полицију. Дошли су, међутим, због тога што стан није обијен, нису могли да одреде тачно датум када се то десило. Нису уопште хтели да узимају отиске са тих кутијица и  једино што сам могла да урадим је да ставим решетке за тај прозор", наводи жртва.

Сигурносне заштите

Полицајци кажу да не постоји апсолутна заштита, али да постоје начини да се провалници одврате од свог наума.

"Мере које ми препоручујемо то су видео надзор затим уградња аларма, уградња сигурносних врата, одмносно блиндираних врата, уградња дупле браве и слично", истиче Зоран Ковачевић из Полицијска управа за град Београд.

Уколико немате новца за скупе уређаје, провалницима можете отежати посао тако што ћете новац и накит однети у сеф или код пријатеља. Заборавите посуде на кухињским полицама, јастук, или веш јер су то места која провалници прво претражују.

Ковачевић каже да је потребно да кључ оставе поверљивој особи која ће свакодневно обилазити стан, подизати ролетне, палити светло, остављати утисак да у стану има некога и празнити свакодневно сандуче. Уколико провалник утврди да је три дана сандуче пуно и нико га не празни значи да у стану нема никога.

Ако затекнете провалника на делу - не ризикујте и позовите полицију.

Будите додатно опрезни ако правите буку у стану, јер лопови и то користе да се ушуњају и покраду вас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво