"Шкорпионима" од 15 до 20 година затвора

Тројица припадника некадашње паравојне формације "Шкорпиони" осуђени су на по 20 година затвора, а један на 15 година затвора због убиства четрнаесторо албанских цивила у Подујеву у марту 1999. године. Тужилаштво за ратне злочине задовољно пресудом.

Тројица оптужених за ратни злочин убиства 14 албанских цивила у Подујеву марта 1999. године осуђена су пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду на по 20 година затвора, а један на 15 година затвора.

Судско веће којим је председавала Снежана Николић - Гаротић, на по 20 година затвора осудило је Жељка Ђукића, Драгана Медића и Драгана Боројевића, а на 15 година затвора Миодрага Шолају, пошто је кривично дело извршио као млађи пунолетник, па му се није могла изрећи максимална казна.

Како је неведено у образложењу пресуде, утврђено је да осуђени као припадници јединице "Шкорпиони" која је дејствовала у саставу МУП Србије, 28. марта 1999. године у дворишту породице Гаши у Подујеву пуцали у 19 цивила с намером да их убију.

Из групе 19 жена и деце, са тешким ранама је преживело петоро деце која су сведочила на суђењу.

Суђење четворици припадника "Шкорпиона" почело је у септембру прошле године, а за исти злочин припадник те јединице Саша Цвјетан је 2005. године правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Тужилаштво: Нема недодирљивих

Тужилаштво за ратне злочине задовољно је пресудом која је изречена четворици припадника јединице "Шкорпиони", а пошто су њом осуђени на максималне затворске казне нема разлога за улагање жалбе, изјавио је портпарол тог тужилаштва Бруно Векарић.

Векарић је оценио да је Веће за ратне злочине овом пресудом послало јасну поруку свету да у Србији нико није недодирљив. "Ово је веома храбра и правно утемљена пресуда која је заштитила основне цивилизацијске вредности, пре свега, право на живот, али и принцип спречавања некажњивости ратних злочина".

Портпарол Тужилаштва је подсетио да су у Подујеву убијени недужни жене и деца и да је та пресуда "правда за малог Аљбијана (2), Мимозу (4), али и за малу Саранду у коју је испаљено 16 метака и која је, на срећу, преживела".

"Овом песудом Србија је показала да је спремна да исправи све оно што је у њеној прошлости било лоше", истакао је Векарић.

Сељатин Богујевци, коме је у Подујеву 28. марта 1999. године убијена супруга, а троје деце са тешким повредама преживело злочин, рекао је по изрицању пресуде да његова деца жена и мајка нису биле криве никоме.

"Правда је донекле задовољена за оно што су учинили", рекао је Богујевци, додајући да му је мало лакше после данашње пресуде, као и због чињенице да су му деца жива.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво