У Хрватској 550 осуђених за ратне злочине

Због ратних злочина током деведесетих година, у Хрватској је правоснажно осуђено 550 особа, док је више од 400 тренутно под истрагом, рекао српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине у Србији Владимир Вукчевић рекао је да је у Хрватској због ратних злочина током деведесетих година правоснажно осуђено 550 особа, док је више од 400 тренутно под истрагом.

Вукчевић је агенцији Бета рекао да је према евиденцији која је достављена Тужилаштву за ратне злочине Србије, 1.800 људи оптужено, против 570 поступак је у току, док је против 700 особа поступак обустављен.

"Ти подаци су јавни", рекао је Вукчевић наводећи међутим да се нигде, ни у једном тужилаштву, не води евиденција према националној припадности особа које су оптужене.

Што се тиче истрага које нису јавне, Вукчевић је навео да се оне воде против више од 400 лица.

"У односу на њих 100 истрага је у прекиду а против 1.400 је обустављена", рекао је српски тужилац.

Вукчевић је нагласио да је до сада Тужилаштво за ратне злочине Србије одговорило на 760 захтева Државног одвјетништва Хрватске и да је сарадња два тужилаштва изузетна.

"У оптицају је 45 предмета за уступање. Ми смо прихватили 20, 12 смо вратили а девет је у разматрању. Хрватском тужилаштву смо уступили четири предмета", истакао је.

Тужилаштву за ратне злочине Србије достављени су спискови оптужених или осуђених због ратних злочина у Хрватској.

Те спискове сви заинтересовани могу да виде искључиво у Амбасади Хрватске у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво