Наставак суђења Караџићу

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић рекао је данас пред Хашким трибуналом да је Сарајево 1992-95. било "војно упориште, утврђење, а никако миран град који су нападали неки дивљаци". Сведокиња оптужбе Фатима Заимовић негирала те тврдње.

Пред Хашким трибуналом данас је настављено суђење некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је рекао да је Сарајево од 1992. до 1995. године било "војно упориште, утврђење, а никако миран град који су нападали неки дивљаци".

Међутим, сведокиња оптужбе, бивша главна медицинска сестра дечје хирургије у болници "Кошево" у Сарајеву, Фатима Заиновић негирала је Караџићеве тврдње.

Заимовићева је у главном исказу посведочила да су стотине деце тешко рањене гранатама и хицима из снајпера биле допремљене на то одељење 1992-95.

Унакрсно испитујући Заимовићеву, Караџић је тврдио, уз цитирање докумената Војске Републике Српске, да је у четвртима око болнице Кошево - у којој је сведокиња радила - "све врвело" од "5.000-6.000 војника", артиљеријских положаја и минобацача Армије БиХ, чије су команде биле и у "школама и вртићима".

Заимовићева је узвратила да о томе "појма нема", рекавши Караџићу: "Дошла сам овде да кажем колико сте деце ви са својом војском ранили доле у граду". Потврдила је, међутим, да јој је син био у 105. брдској бригади Армије БиХ, за коју је Караџић тврдио да је деловала у околини Кошева.

"Био је регрутован и морао је да иде, да брани земљу, наравно... Не знам где је била та бригада", напоменула је сведокиња.

На Караџићеву тврдњу да је Армија БиХ "започињала скоро сваку борбу" офанзивама из града, делујући топовима и минобацачима и из круга болнице Кошево, Заимовићева је рекла да је она по цео дан  била на клиници где су била рањена деца, радећи под немогућим условима.

"Ту децу сте ви гађали као да су глинени голубови... Имате ли савести, уништили сте и српску и хрватску и муслиманску децу. Ви сте опколили Сарајево и одозго пуцали и убијали кога сте хтели... То сам дошла овде да вам кажем".

"Чистим измишљотинама" сведокиња је назвала и тврдње Караџића а су "џелати" у болници Кошево на смрт пребијали српске болеснике.

На почетку унакрсног испитивања, Заимовићева је Караџићу рекла и да јој је "драго" што га види "овде, у судници".

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је за артиљеријске и снајперске нападе на цивиле у Сарајеву, геноцид над несрбима у Сребреници и седам других општина у БиХ, злочине против човечности и узимање међународних талаца. Суђење Караџићу биће настављено сутра.

Према ранијој најави тужилаштва, данас би требало да сведочи новинар "Скај њуза" Арнаут ван Линден.

На суђењу су до сада сведочили Ахмет Зулић из Санског Моста, Сулејман Црнчало, који је током рата протеран са Пала, затим заштићени сведок под псеудонимом, као и амерички дипломата Херберт О'Кун, који је био заменик некадашењг специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање бившег шефа посматрачке мисије Европске уније у БиХ Колма Дојла, америчких професора Роберта Донија и Џона Вилсона, као и пензионисаног британског генерала Мајкла Роуза, који је био комадант УНПРОФОР-а, и друге.

Предложени на списку сведока је и бивши министар правде у Караџићевој влади Момчио Мандић, који ће имати четири сата на располагању за сведочење, односно да одговара на унакрсна питања тужилаштва и Караџића.

Уводну реч Тужилаштво је дало крајем октобра 2009. године, а Караџић средином фебруара ове године, када је одбацио све наводе оптужби Хашког тужилштва да је одговоран за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво