Зорић: Несхватљиво одбацивање оптужнице

Одбацивање оптужнице против навијача Партизана, због претњи новинарки Бранкици Станковић, републичко Тужилаштво оцењује несхватљивим и најављује жалбу на одлуку Првог основног суда у Београду.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић најавио је да ће се тужилаштво жалити на одлуку Првог основног суда у Београду којом је одбачена оптужница против шесторице навијача "Патризана" оптужених за угрожавање сигурности новинарке Бранкице Станковић.

Зорић је, у изјави агенцији Танјуг, подсетио да су због претњи Станковићевој преко Интернет мреже "фејсбук" двојица окривљених раније осуђена на затворске казне од 15 месеци, односно три месеца, те да је очигледно неједнака судска пракса.

"Ако су изречене казне затвора за претње преко 'фејсбука', по ставу тужилаштва је просто несхватљиво да за директне претње са трибина, које су се чуле на међународном телевизијском преносу, буде донета одлука којом је одбачена оптужница. Зато ће Прво основно тужилаштво уложити жалбу", рекао је Зорић.

Он је оценио да након извршене реформе правосуђа судови у Србији добро раде свој посао и као илустрацију за то истакао је пресуду Првог основног суда у Београду, којом је окривљени Стефан Хаџиантоновић, због претњи које је преко "фејсбука" упутио Станковићевој, осуђен на казну затвора од годину и три месеца, због кривичног дела угрожавања сигурности.

Три месеца затвора због истог дела

Основни суд у Новом Саду осудио је Владимира Самарџића на три месеца затвора због истог кривичног дела, истакао је Зорић.

"Али постоје и случајеви, као пресуда у Београду којом је одбачена оптужница због истог кривичног дела и истог оштећеног - новинарке Станковић, па ће Тужилаштво, сходно свом законском овлашћењу, уложити жалбу, јер се из ових пресуда јасно види да је неједнака судска пракса", навео је Зорић.

Први основни суд у Београду одбацио је у четвртак оптужницу против шесторице навијача "Патризана" и ослободио их оптужбе за угрожавање сигурности новинарке. Истом одлуком (у питању је решење, а не пресуда) укинут им је притвор, у коме су провели више од четири месеца.

Министарство правде најавило је да ће поднети иницијативу Високом савету судства за покретање поступка ради утврђивања чињеница о томе да ли је судија прекршио закон приликом поступања у том предмету.

До инцидента на стадиону дошло је после емитовања више емисија "Инсајдер", коју уређује и води Станковићева, а који се у том серијалу бавио хулиганством међу навијачким групама. Навијачи Партизана, током утакмице, вређали су новинарку Б92 и упутили јој претње, скандирајући са трибина "Опасна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво