СРС: Трибуналу смета и вулкански пепео

Хашки суд се служи и појавом вулканског пепела као изговором како би појављивање Војислава Шешеља, у поступку за непоштовање суда, било одложено за 29. април, изјавио Зоран Красић.

Зоран Красић, шеф правног тима за одбрану председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, изјавио је у Земуну да је Хашки трибунал почео да се служи и појавом вулканског пепела као изговором како би појављиваље лидера СРС у поступку за непоштовање суда било одложено за 29. април.

Красић је на конференцији за новинаре подсетио да је за 20. април било најављено појављивање Шешеља у судници и да је најаву суђења за четвртак потребно само условно прихватити, јер је циљ Хашког трибунала да Шешељ што дуже остане заточен.

Зоран Красић је рекао да има наговештаја да ће се последњи сведок суда у поступку за ратне злочине против Шешеља појавити 11. маја и да би вероватно до краја маја требало да буде донета одлука да ли су испуњени услови за ослобађајућу пресуду.

Шеф правног тима за одбрану лидера СРС рекао је да "Шешељ представља опасност за оне који желе да униште Србију" и да тужилаштво Трибунала током више од седам година, колико се Шешељ налази у хашком притвору, није бирало средства у кршењу његових права.

Красић је, указујући на различите стандарде Хашког трибунала, рекао да је Шешељ поступком за непоштовање суда дискриминисан и да је једино лидеру СРС у Хашком трибуналу све забрањено, док се у исто време Рамуш Харадинај, некадашњи привремени покрајински премијер на Косову и Метохији и један од команданата тзв. Ослободилачке војске Косова, налази на слободи.

Против Шешеља се води процес за злочине против човечности и повреде радног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Шешељ је 21. јануара 2009. додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока, чији је идентитет, по налогу Претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула прошле године осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и он је 5. октобра поднео жалбу на ту пресуду. Лидер СРС-а је 4. фебруара 2010. године по други пут оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво