Реакције на ослобађање навијача

Министарство правде упутило иницијативу Високом савету судства да преиспита рад Судског већа које је судило навијачима за претње Бранкици Станковић. Недопустиво коментарисање судских одлука, поручили представници Касационог и Апелационог суда.

Захтев да преиспита рад Судског већа, које је судило шесторици навијача због претњи новинарки ТВ Б92 Бранкици Станковић, Министарство правде упутило је Високом савету судства.

То је први пут да се покреће нова надлежност Високог савета судства уз могућност изрицања дисциплинских мера против судије.

Врховни касациони суд и Апелациони суд у Београду оценили су да је недопустиво коментарисање судских одлука на начин који угрожава независност и непристрасност суда.

Реагујући поводом коментара на одбацивање оптужнице против навијача Партизана за угрожавање безбедности новинарке ТВ Б92 Бранкице Станковић, Врховни касациони суд, као највиши суд у држави, указао је да је недозвољена свака јавна и унапред изречена оцена неправноснажне судске одлуке.

Недопустиво је и подношење захтева за преиспитивање рада судије због израженог мишљења приликом доношења те одлуке и "посебно забрињава што то чине представници извршне власти".

Судови осудили коментарисање одлука

Председница Апелационог суда у Београду Радмила Драгичевић-Дичић истакла је да Србији нису потребне судије које ће судити у страху од органа ван судске власти, јер су такве судије већа штета за сваку државу од било ког нестручног судије.

"Зарад правне сигурности свих грађана ове земље, начела поделе власти и законитости, недопустиво је да се судске одлуке коментаришу на начин којим се угрожава независност и непристрасност суда и позива на дисциплинску одговорност и разрешење судије због одлуке коју је донео у првом степену", истакла је Драгичевић-Дичић.

Апелациони суд би требало да разматра најављену жалбу тужилаштва на превостепену одлуку којом је одбачена оптужница против шесторице навијача Патризана и ослободио их одговорности за угрожавање сигурности новинарке Станковић, због скандирања на фудбалској утакмици Партизан-Шахтјор, 16. децембра 2009. године.

Министарка правде Србије Снежана Маловић није желела да кометарише ту одлуку суда и подсетила да би се то могло тумачити као мешање извршне власти у независно судство.

Маловић је најавила да ће Министарство правде учинити све да се, како је рекла, овај случај испита и утврди да ли је било кршења закона од судија.

Према њеним речима, нико од изабраних судија није амнестиран за свој претходни и будући рад и да сада постоје прецизно разрађене дисциплинске санкције, а најтежа је разрешење. Тим питањима се баве посебни органи Високог савета судства, додала је Маловићева.

ОЕБС поздравља одлучност власти

Мисија организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији поздравила је одлучност Владе у Београду да процесуира одговорне за претње смрћу Станковићевој, оцењујући да истраживачко новинарство којим се она бави доприноси развоју здравог друштва.

Шеф мисије ОЕБС у Београду Димитрос Кипреос навео је да мисија у потпуности поштује одлуке српског правосуђа и подржава његову независност, али да истовремено сматра како истраживачко новинарство којим се бави Станковићева представља незаменљив део сваког равијеног друштва.

"Ова врста бескомпромисног извештавања успоставља стандарде новинарства који заиста доприносе развоју здравог и напредног друштва, не само у Србији већ и у свакој земљи света", навео је шеф мисије Кипреос у саопштењу.

Према Кипреосу, мисија ОЕБС поздравља "одлучност српских власти да нађу основ за наставак судског процеса и да детаљно истраже овај случај".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво