Одбијена оптужница за претње Станковићевој

Први основни суд у Београду донео је решење којим се оптужница против шесторице окривљених за претње новинарки Бранкице Станковић одбацује. Одлуком суда навијачи пуштени из притвора. Тужилаштво најавило жалбу.

Против шесторице навијача "Патризана", Први основни суд у Београду одбацио је оптужницу и ослободио их одговорности за угрожавање сигурности новинарке Бранкице Станковић, због скандирања на фудбалској утакмици Партизан-Шахтјор, 16. децембра прошле године.

Одлуком суда навијачи су пуштени из притвора, у коме су били од дана када се догодио инцидент.

Оптужница Првог основног јавног тужилаштва је одбачена као поднета од неовлашћеног тужиоца, јер према ставу судског већа, у радњама оптужених за које се терете нема елемената крвичних дела угрожавање сигурности и насилничког понашања, већ евентуално кривичног дела увреде.

Судско веће, на челу са судијом Јеленом Милиновић, сматра да певање стихова "Отровна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија" не садржи квалификовану и озбиљну претњу која би угрозила безбедност Станковићеве.

Суд је оптужницу одбацио решењем на које тужилаштво може да уложи жалбу Апелационом суду у року од осам дана.

Кривично дело увреде гони се по приватној тужби, коју може да поднесе лично Бранкица Станковићева.

Суд је решењем ослободио одговорности Горана Кљештана, Александра Перишића, Милана Гудовића, Драгана Ђурђевића, Немању Одаловића и Немању Богдановића.

Оптужница их терети да су 16. децембра 2009. године, на стадиону ФК "Партизан", за време утакмице Партизана и Шахтјора, са трибина угрозили сигурност новинарке Бранкице Станковић.

Инцидент на стадиону се догодио после емитовања неколико емисија "Инсајдер", коју уређује Станковићева, а који се бавио хулиганством међу навијачким групама.

Навијачи фудбалског клуба "Партизан" на утакмици су вређали новинарку и упутили јој претње смрћу, скандирајући са трибина "Опасна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија".

Све је било праћено шутирањем, ударањем у главу и пробадањем пластичне лутке, која је представљала Станковићеву.

Тужилаштво ће се жалити

Тужилаштво је изненађено одлуком суда да одбаци оптужницу против шесторице навијача "Патризана" за угрожавање новинарке Бранкице Станковић и Прво основно јавно тужилаштво ће сигурно уложити жалбу, изјавио је портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић.

Прво основно јавно тужилаштво ће сигурно уложити жалбу чим добије писмени отправак решења о одбацивању оптужнице, рекао је Зорић Танјугу, додајући да је изненађење тужилаштва тим веће јер је оптужница већ прошла проверу од стране суда.

"Сви приговори браниоца против оптужнице одбијени су од стране Кривичног ванрасправног већа Првог основног суда и оптужница је била ступила на правну снагу", објаснио је Зорић.

"Тужилаштво ће упутити допис и Високом савету судства да испита овај случај да ли је евентуално било неких других пропуста, а поред тога, уложићемо и жалбу у редовном поступку", рекао је Зорић.

Указавши на значај ове оптужнице за новинаре, јер је то прва оптужница у Србији где се новинари третирају као службена лица, Зорић је подсетио да је за кривично дело угрожавања сигурности, према Кривичном законику, запрецена казна затвора од једне до осам година.

"Ми ћемо сигурно уложити жалбу и видећемо каква ће касније бити одлука суда. Очекујемо да се та одлука преиначи, јер наш став је заиста чврст да је у питању угрожавање сигурности новинарке Бранкице Станковић", рекао је он.

За кривично дело угрожавања сигурности, тужилаштво починиоца гони по службеној дужности, рекао је Зорић и нагласио да ће тужилаштво то истаћи у својој жалби.

Зорић је објаснио да у овом случају тужилаштво гони по службеној дужности, а не по приватној тужби за кривично дело увреде, јер, како је казао, "ово није увреда ако неко на јавној трибини јавно каже и кличе да ће новинарка проћи као Славко Ћурувија".

Претње, а не увреде

Ауторка "Инсајдера" Бранкица Станковић изјавила је да неће поднети приватну тужбу за увреду против шесторице навијача "Партизана" јер сматра да је у питању претња.

Станковић је навела да су њој упућене претње, а не увреде и да је самим тим то проблем државе, а не њен лично.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара