Обрачун са криминалом

Србија је на добром путу да се обрачуна са организованим криминалом, навела министарка правде Снежана Маловић. Претње су само потврда узнемирености криминалаца због ефеката примене Закона о одузимању имовине, рекла Маловић.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је Србија на добром путу да се обрачуна са организованим криминалом и истакла да је претње које добија у последње време неће поколебати да обави свој део посла.

Министарка је истакла да је уверена да је свима јасно да надлежне државне органе и врх српског правосуђа, па ни њу лично, никакве претње неће зауставити да заврше посао који су започели.

"Резултати борбе против организованог криминала већ су и видљиви и мерљиви, а претње су само потврда узнемирености криминалаца због ефеката примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичних дела", изјавила је Маловић. 

Према њеним речима, претње никада не треба потцењивати. "Оне су део ризика посла којег сам се прихватила. Ипак, најважније је, што се и доказало, да надлежни органи свој посао добро обављају и ја имам пуно поверење у њих", истакла је министарка  у интервјуу Танјугу.

Према њеним речима, у обрачуну са организованим криминалом неће бити недодирљивих, а Влада Србије пре две године јасно је исказала безрезервну политичку вољу да тај посао истера до краја.

"Вођење финасијских истрага у овом тренутку је од суштинске важности, јер ће се на тај начин утврдити до које мере је постојала повезаност лица из партија и институција са организованим криминалом", објаснила је Маловић.

Неће бити повлашћених 

Према њеним речима, истрага везана за Шарићеву групу није окончана, али нема сумње да ће сви за које постоји основана сумња да су на било који начин повезани са овом групом бити обухваћени истрагом.

"У борби против организованог криминала не сме и неће бити повлашћених или поштеђених. Мислим да не можемо говорити о подршци политичких структура као таквих, већ пре о евентуалном индивидуалном нивоу, односно укључености појединица у ове криминалне радње", рекла је Маловић.

Група Дарка Шарића је, како је објаснила, суштински различита од криминалних група које су раније деловале у Србији, јер је организована попут најснажнијих мафијашких кланова у Италији, имала је једну, примарну делатност (шверцовање наркотика ка западној Европи) и сарађивала је са другим међународним нарко-картелима.

"Кроз куповину предузећа, земљишта и некретнина легализовали су капитал стечен трговином наркотицима, инфилтрирали се у привредне токове и тако прали новац, што је једна од карактеристика савремене мафије. Све то довело је до цветања организованог криминала, прања новца, стварања тајкуна и богаћења преко ноћи", рекла је Маловић.

Бескомпромисно обрачунавање са корупцијом 

Како је истакла, свим активностима које су реализоване у протекле две године, стварањем одговарајућег законодавног и институционалног амбијента, стоворени су услови да се овакав случај не може поновити и сасвим је извесно да држава, у периоду који је пред нама, неће дозволити било какво стварање овакве криминалне групе.

Маловић је објаснила да је Србији, за разлику од времена акције "Сабља" сада на располагању заокружен институционални и законски оквир за ефикасно процесуирање свих видова организованог криминала, а један од најважнијих инструмената је Закон о одузимању имовине стечене кривичним делом.

Српско правосуђе ће се, према њеним речима, бескомпромисно обрачунати са корупцијом, и то не само у случајевима који су везани за активност Шарићиве групе, већ у свим друштвеним сферама, укључујући и јавна предузећа.

"Србија, зарад будућности читавих генерација, мора у потпуности да се обрачуна са организованим криминалом. Надлежни су на добром путу да то остваре", рекла је Маловић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара