Обијене просторије заштитника грађана

Опљачкане службене просторије заштитника грађана на Новом Београду. Омбудсман Саша Јанковић указивао да тај простор није погодан за рад. У просторијама се није налазила база података о притужбама грађана.

Службене просторије заштитника грађана обијене су током претходне ноћи и из њих су изнети рачунари и друга вредна опрема. Нема штете за грађане, поручује омбудсман Саша Јанковић, који сматра да је пљачка последица игнорантског става Владе према тој инстутуцији.

Око 5.000 грађана који су поднели притужбе немају разлог за бригу.

Јанковић је изјавио да за грађане нема штете, јер се све притужбе које подносе чувају на другом месту.

Просторије заштитника грађана, које су привремено седиште овог државног органа, налазе се у приземљу стамбене зграде, изнад гаража станара.

Омбудсман подсећа да је прописом, који је усвојио парламент, МУП био дужан да обезбеђује просторије, али да то није радио.

Са друге стране, министар полиције Ивица Дачић каже да не постоје прецизна државна акта на основу којих би МУП могао да предузме све мере према новим државним органима или независним телима.

Заштитник грађана указивао је да тај простор није погодан за рад државног органа, јер не омогућава ни елементарну безбедност грађана који долазе да подносе притужбу и запослених, нити је је приличан за рад државног органа установљеног да штити права грађана.

Иако одлука о раду Стручне службе, на коју је сагласност дала Народна скупштина, предвиђа да институција заштитника грађана има полицијско обезбеђење, МУП није обезбеђивао седиште овог државног органа, јер "за то није било услова", а за приватно обезбеђење није било новца у буџету.

Влада Србије је прошле године донела Уредбу о пословима безбедносне заштите за поједине државне органе, у коју није уврстила заштитника грађана.

Омбудсман је одмах по доношењу Уредбе тражио да се она допуни, али о исходу никада није обавештен, осим што га је МУП обавестио да је тај захтев упутио Савету за националну безбедност.

Притужбе грађана у Палати Србија 

После више инцидената у улици Милутина Миланковића, заштитник грађана је пре више од годину дана донео одлуку да се притужбе грађана примају у Палати Србија, али је највећи део запослених у Стручној служби заштитника морао да остане у старим канцеларијама.

Заштитник грађана је имао привремено седиште у Новом Београду иако је влада према Закону имала дужност да обезбеди простор за његов рад још пре више од две године.

Омбудсман је, према одлуци Владе из 2007. године требало да се пресели у зграду Врховног суда Србије у Ресавској улици када су послови тог суда почетком године пренети у Врховни касациони суд у Немањиној улици, али се у зграду, иако је решење за ту адресу имао заштитник грађана, уселио Високи савет судства.

Влада је почетком априла донела незаконит закључак којим је од заштитника грађана одузет простор у Ресавској улици који му је претходно био додељен на трајно коришћење и дат му на привремено коришћење простор у Делиградској улици, који би требао да дели са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Заштитник грађана је председника владине комисије за пословни простор и зграде, министра Горана Богдановића писмено обавестио да не прихвата нови закључак владе као непотпун и донет од неовлашћеног предлагача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара