Случај Граховац: Офтамолог негира кривицу

Офтамолог Божидар Илић негирао на суђењу у Вишем суду у Београду одговорност за смрт трогодишње Ање Граховац, истичући да не зна шта би могао да буде узрок смрти девојчице.

На суђењу у Вишем суду у Београду, офтамолог Божидар Илић (73) негирао је одговорност за смрт трогодишње Ање Граховац, истичући да не зна шта би могао да буде узрок Ањине смрти.

"Не осећам се кривим и одговорним за Ањину смрт. Желим да објасним неколико околности у овом случају јер то дугујем покојној Ањи и доктору Бориславу Митровићу који ју је оперисао, а недуго затим и сам умро. Убила га је претешка реч медија који су га окривили за трагедију", рекао је Илић износећи своју одбрану.

Илић, власник ординације "Илић" која је од клинике "Перфекта" изнајмила салу за операцију девојчице, навео је да не зна шта би могао да буде узрок смрти мале Ање, јер то није у његовој струци, али да она сигурно није умрла од операције катаракте.

Према његовим речима, девојчицу је лечио три године од аномалије на левом оку, малтене од рођења априла 2004. године, а пре него што је одлучено да буде оперисана у мају 2007. године, налазима педијатра утврђено је да је била потпуно здрава.

Илић је навео да је клинику "Перфекта" изнајмио за операцију јер је једна од најбољих у Србији, али да је операцију обавио Митровић, пошто девојчицина породица није желела да је он изврши.

Током операције и уградње сочива све је било у реду првих 20 минута, када је анестезиолог Станоје Глишић (72), који је такође оптужен, приметио да нешто није како треба и наредио реанимацију.

"Пошто је доведена у стабилно стање, операција је потрајала још пет минута, али се девојчица ни сат времена касније није пробудила из анестезије", навео је Илић.

Због тога, су према његовим речима, позвали у помоћ доктора Божидара Миомановића са Инситута за мајку и дете, а потом је и пребацили на тај Институт, јер је био боље опремљен.

Илић сматра да је немогуће да је девојчица остала без кисеоника, јер, како је навео, "'Перфекта' има два довода кисеоника - један главни и један помоћни, а уколико апарат за анестезију не добије довољно кисеоника, почиње да пишти".

Осим Илића, на оптуженичкој клупи су и сувласник  клинике "Перфекта" Дејан Милутиновић (43) и анестезиолог Станоје Глишић (72) сви оптужени за "тешко дело против здравља људи", док је Милан Васиљевић оптужен за помагање у извршењу кривичног дела.

Они се терете да су несавесним поступањем и непримереним лечењем допринели смрти трогодишње девојчице.

Ања Граховац је оперисана 21. маја 2007. године на приватној клиници "Пефекта", а преминула је 4. јуна, услед оштећења изазваних мањком кисеоника приликом операције.

Кривицу негирали и сувласник клинике и анестезиолог

Своју кривицу јуче су негирали и Милутиновић и Глишић. Према наводима оптужнице, Милутиновић није обезбедио претходну проверу исправности апарата за анестезију и припадајућу безбедносну опрему, нити је обезбедио проверу квалитета медицинских гасова кисеоника и азот-субоксида, и упркос томе дозволио операцију девојчице.

Како је утврђено, у операцији је коришћен апарат за анестезију који је увезен илегално и без доказа о употреби, стопи амортизације и техничком стању.

У току операције дошло је до поремећаја у снабдевању мозга Ање Граховац кисеоником и слабљења и губитка пулса, наводи се у оптужници и додаје да Илић није реаговао све док срце није успорило рад, а лице пацијента променило боју.

Оптужница наводи да је анестезиолог Глишић "да би прикрио несавесно поступање и да је мозак пацијента трпео хипоксију", навео да је најнижи ниво оксигенције током операције био 96 одсто.

Девојчица, која је била у коми три сата после времена када је требало да се пробуди, санитетским колима Института за мајку и дете превезена је у ту болницу, где је две недеље касније преминула услед компликација насталих због недостатка кисеоника током операције.

Васиљевић се терети да је накнадно издао уверење о исправности апарата за анестезију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара