Потрага за нападачем

Стање навијача Црвене звезде, рањеног на Маракани, стабилно. Полиција поседује сазнања о потенцијалном нападачу и трага за њим. Нејасно како је пиштољ унет на стадион. Фудбалски савез оцењује да је то један од најтежих инцидената икада. Црвена звезда се оградила од учесника тог догађаја.

Навијач Црвене звезде, који је тешко рањен из ватреног оружја у синоћној тучи на стадиону "Маракана", у стабилном је стању.

До инцидента је дошло током утакмице црвено-белих против ОФК Београда. Према незваничним информацијама, Игор Вревић погођен је из ватреног оружја у сукобу две групе Звездиних навијача. Задобио је тешке повреде унутрашњих органа и грудног коша.

"Стање младића је стабилно, он је будан, свестан и оријентисан", изјавио је портпарол Ургентног центра Драго Јовановић. Младић је током ноћи оперисан. Радило се о повредама унутрашњих органа и грудног коша, које су нанете ватреним оружјем.

Полиција води истрагу и утврђује одговорност редарске службе због уношења ватреног оружја на стадион као и одговорност обезбеђења које је ангажовао организатор утакмице. Прегледала је снимке сигурносних камера и открила могућег нападача.

"Полиција поседује сазнања о потенцијалном и могућем извршиоцу овог кривичног дела. Потрага је у току и очекујемо да ће веома брзо доћи до хапшења починиоца овог кривичног дела", рекао је министар полиције Ивица Дачић.

У тучи на северној трибини, где се окупљају најватреније присталице Црвене звезде, још двојица навијача задобила су лакше телесне повреде.

У МУП-у кажу да је организација редарске службе и службе обезбеђења која брине о уласку навијача на стадион у надлежности организатора утакмице. Упозоравају да на стадионима не постоји адекватна технологија која би омогућила ефикасну контролу гледалаца.

"Како је могуће да редарска служба и обезбеђење које је ангажовао организатор утакмице направе пропуст, да се омогући уношење ватреног оружја. То наравно свима у фудбалској организацији намеће обавезу да се још једном размотри сама организација спортских такмичења, нарочито утакмица са високим ризиком", навео је Дачић.

Управа Звезде осудила инцидент

Управа Фудбалског клуба Црвене звезде најоштрије је осудила рањавање навијача на стадиону тог фудбалског клуба и за сада непознатог нападача назвала криминалцем коме је место у затвору.

"Надамо се да ће ту особу полиција пронаћи и ухапсити, као и да ће одговарати за злочин који је починила", истиче се у саопштењу Звезде и додаје да се клуб ограђује од инцидента.

Челници Звезде су нагласили да су учинили све што налажу Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, Закон о окупљању грађана, као и Правилник Фудбалског савеза Србије о безбедности и сигурности на фудбалским утакмицама.

Узрок трагедије, односно рањавање 21-годишњег навијача хицем из ватреног оружја, према саопштењу Звезде је тај што законски прописи нису довољно јасни, односно што "редари немају право да врше претрес гледалаца који улазе на стадион, већ само њихов преглед".

"Постојећи прописи забрањују редарима да 'приликом прегледа преузимају било какве ингеренције и овлашћења извршне власти односно МУП-а', што резултате њиховог рада доводи у питање", додаје се у саопштењу.

Позив на промену прописа

Црвено-бели су зато позвали на промену законских прописа којим би се редарима дала већа овлашћења или би преглед и претрес вршила службена лица.

"Црвена звезда сматра да је неопходно да надлежно министарство, спортски савези, клубови, као и МУП Србије заједнички покрену иницијативу за измену законских прописа како би се омогућила потпуна безбедност посетилаца спортских приредби", истиче се.

Звезда у саопштењу наводи да је на обезбеђењу синоћње утакмице био ангажован 251 редар, што је више од уобичајене праксе по којој редарска служба чини један одсто од укупног броја посетилаца.

Клуб је, према саопштењу, имао и два састанка са представницима МУП-а Србије, који нису имали примедбе на предузете безбедносне мере.

Инциденти и на улицама 

Пре јучерашње утакмице, Звездини навијачи оштетили су два аутобуса, на линији 59 и 23. Навијачи, који су на Канаревом брду ушли у аутобус број 59, све до Звездиног стадиона, дивљали су и лупали по аутобусу.

Градоначелник Београда Драган Ђилас осудио је насиље на фудбалским стадионима, поводом рањавања навијача на стадиону ФК Црвена Звезда.

"Сваки пут се каже ево сад ће да крене та акција, имамо све податке и на крају опет добијемо два разлупана аутобуса", рекао је Ђилас новинарима у Скупштини града.

Градоначелник је рекао да се свашта дешава на фудбалским стадионим у свету, али да се не сећа да је "неко на утакмици на трибинама пуцао на другог човека".

Јучерашњи инцидент догодио се неколико дана пре почетка суђења оптуженима за убиство француског навијача Бриса Татона.

После његове смрти државни врх, политичке странке и јавност најоштрије су осудили тај злочин. Републички тужилац је поднео захтев за забрану појединих навијачких група због ширења расне, националне и верске мржње.

Да подсетимо, пре 11 година на вечитом дербију је погинуо навијач Црвене звезде, седамнаестогодишњи Александар Радовић. Он је погођен сигналном ракетом испаљеном са јужне трибине Партизановог стадиона.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије