Дневни аваз изручио Ганића!

Ејуп Ганић, наводно, рекао за "Дневни аваз" да је британско министарство уважило захтев Србије за његово изручење. Британија ушла у замку да буде полицајац Србије, рекао Ганић. Бруно Векарић објашњава да расправа пред судом тек почиње.

Бивши члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић, након судског рочишта у Лондону, изјавио је, како преноси Дневни аваз, да је британско министарство унутрашњих послова уважило захтев Србије за његово изручење тој земљи.

"Оптужбе из Србије су пуне лажи. Они наводе цифре које нису у складу са онима што је Хашки трибунал истраживао и утврдио", рекао је Ганић.

Према његовим речима Србија је учинила геноцид и сада покушава да промени историју.

"У Великој Британији не постоји званичан захтев Босне и Херцеговине за моје изручење нашој земљи, јер је тако нешто апсолутно непотребно", истакао је Ганић и додао да је Велика Британија, "нажалост, ушла је у замку да буде полицајац Србије".

"Нисам задовољан одлуком британске владе, посебно Министарства унутрашњих послова, да покрену овај процес. Све указује на то да британска влада добровољно ради полицијски посао за Милошевићев режим који је сада мање више активан на исти начин", рекао је Ганић новинарима након последњег појављивања пред судом.

Векарић: Раправа пред судом тек почиње

Заменик тужиоца за ратне злочине Србије Бруно Векарић објаснио је за РТС процедуру лондонског суда, рекавши да ће се о изручењу тек одлучивати.

"Министарство унутрашњих послова Велике Британије јуче је одобрило да пред судом у Лондону отпочне судски процес екстрадиције бившег члана председниства БиХ, Ејупа Ганића", рекао је Векарић и додао да "сада пред судом следи можда и висемесечна расправа у којој ће се проверавати процедурална ваљаност захтева Србије".

Када суд пресуди о томе да ли ће изручити Ганића, министар унутрашњих послова треба да донесе и формалну одлуку о екстрадицији, рекао је Векарић.

"Судски поступак може да потраје дуго. У случају чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа трајао је чак две године, током којих је он морао да остане у кућном притвору, што чека и Ганића", истакао је Векарић.

Дневни аваз  је објавио да је британско министарство унутрашњих послова уважило захтев Србије за Ганићевим изручењем, али таква одлука још увек није донета, јер расправа пред судом тек почиње.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара