Оптужница против Шарићеве групе

Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу против Дарка Шарића и 19 припадника његове групе, због сумње да су кријумчарили дрогу, изјавио тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да је Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу против Дарка Шарића и још 19 припадника његове криминалне групе, због сумње да су током 2009. године кријумчарили велику количину кокаина.

Прикупљени докази показују да постоји основана сумња да су Дарко Шарић из Београда, Горан Соковић из Пљеваља и Жељко Вујановић из Крагујевца организовали ову криминалну групу ради промета опојне дроге кокаин, рекао је Радисављевић на конференцији за новинаре у Специјалном суду.

Радисављевић је напоменуо да се овој тројици на терет стављају најтежи облици кривичних дела, удруживање ради вршења кривичних дела за које им прети од 10 до 30, односно 40 година затвора, као и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, за које је запрећена минимална казна од 10 година затвора.

Оптужница је подигнута и против Марка Бандаса из Краљева, Бошка Недића из Београда, Ненада Новаковића из Младеновца, Драшка Вуковића из Берана, Дарка Тошића из Пљеваља, Марка Воротовића из Котора, Николе Павловића из Београда и Драгана Лабудовића из Берана.

Оптужени су и Дејан Ракић из Крагујевца, Милош Бандас из Врњачке Бање, Милош Цајић из Врњачке Бање, Радан Адамовић из Крагујевца, Милош Крповић из Београда, Небојша Јоксовић из Београда и Борисав Туњић са пребивалиштем у Београду.

Радисављевић је навео да су они оптужени за припадништво организованој криминалној групи за кривично дело удруживање ради вршења кривичног дела али у блажем виду, за шта је предвиђена казна затвора од шест месеци до пет година.

Према његовим речима, оптуженима Крповићу и Новаковићу на терет се ставља и фалсификовање исправа за пут у Аргентину, док се окривљени Воротовић сумњичи за недозвољено држање оружја и експлозивних материјала.

Оптужница је, како је навео специјални тужилац, подигнута и против Мирка Кнежевица и Милоша Николића, којима се ставља на терет да су у јануару ове године крили оптуженог Небојшу Јоксовића и тако помогли учиниоцу након извршеног кривичног дела.

Суђење у одсуству 

Радисављевић је навео да је Тужилаштво предложило да се Шарићу и још четворици оптужених који су у бекству суди у одсуству, јер је, како је истакао, за утврђивање кривице сваког од оптужених и разјашњење тог кривичног предмета, неопходно вођење јединственог поступка.

По предлогу Тужилаштва веће Посебног одељења Вишег суда у Београду јуче је продужило притвор до 30 дана једанаесторици оптужених.

"Оптужницом су обухваћене две заплене кокаина у току 2009. године. Први догађај је заплена извршена 15. окробра 2009. године у Уругвају, када је на броду јахти 'Мауи' у луци Санта Лусија, у близини Монтевидеа, пронађена количина од 2.174 килограма кокаина", навео је Радисављевић.

Друга је била заплена 235 килограма кокаина у близини Пизе у Италији, 19. јануара 2009. године, појаснио је специјални тужилац, наводећи да се у Италији води кривични поступак против Станислава Рудића, Драгана Гаћеше и Милорада Стјеповића, док су остали обухваћени
оптужницом Специјалног тужилаштва.

Једна од најорганизованијих група 

Криминална група Дарка Шарића једна је од најорганизованијих које су деловале у Србији и одликовала ју је строга подела улога међу члановима, велика безбедносна дисциплина, изузетна техничка опремљеност и логистика, велико богатство и економска моћ, широк простор деловања, везе са водећим нарко картелима, објаснио је.

Тужилац је навео да се против чланова те криминалне групе води истрага и за прање новца и да је њом обухваћено 12 особа, од којих се седморо налази у притвору.

"Постоји сумња да су поједини припадници те групе имали задатак да незаконите приходе легализују кроз различите видове финансијских трансакција и истрага", прецизирао је Радисављевић.

Специјални тужилац је истакао да се са истим интензитетом наставља и финансијска истрага с циљем да се открије и одузме имовина проистекла из кривичних дела која припада овој криминалној групи Дарка Шарића.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара