Први сведок на суђењу Караџићу

Први сведок оптужбе на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, Ахмет Зулић детаљно описао како су локалне српске власти у Санском Мосту у 1992. године притварале, пребијале и убијале Бошњаке и Хрвате.

У Хашком трибуналу саслушањем првог сведока оптужбе, настављено суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Унакрсно испитујући првог сведока оптужбе Ахмета Зулић, оптужени Радован Караџић сугерисао је да су сукобе у Санском Мосту с пролећа 1992. изазвале Странка демократске акције и њена паравојна формација "зелене беретке".

Сведок Зулић је то негирао, остајући при исказу да "зелених беретки" у Санском Мосту није било, а да је насиље у циљу преузимање контроле над градом употребила Српска демократска странка, заједно са ЈНА и српским паравојскама.

Зулић је, међутим, на Караџићево питање, потврдио да је у време избијања сукоба имао "митраљез М-84 звани сејач смрти", који је купио од Србина по "не много скупој" цени од 500 немачких марака.  Као доказ за тврдњу да су се Муслимани организовано наоружавали од
краја 1991, а да су "црвене беретке" формиране почетком 1992 године, Караџић је цитирао наводе књиге "Сански Мост у рату" коју су написала двојица угледних Муслимана из града.

Зулић је на низ питања оптужених о томе одговорио да за то не зна. Исти одговор дао је и на питање зна ли за изјаву једног од муслиманских званичника да су мештани предали ЈНА "више од 1.000 дугих цеви" .

"Ја сам зелену капу први пут видео после рата на граници између Аустрије и Немачке на глави цариника, па сам рекао: 'Ево, зелене беретке'", казао је сведок.

Зулић је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је СДС победила на првим изборима у Санском Мосту 1991, али да је власт делила са СДА и да су командири Територијалне одбране, станице полиције и председник суда у граду били Муслимани.

Зулић је у главном исказу, раније описао како су српске власти у Санском Мосту у лето 1992. године притварале, пребијале и убијале локалне Муслимане и Хрвате.

Сведок је изјавио да је био ухапшен 18. јуна 1992.године и, заједно са још око 30 Муслимана, притворен у локалној фабрици бетона, под нељудским условима у једној гаражи. Притвореници су, према његовим речима, редовно пребијани и испитивани.

Зулић је испричао и да је био очевидац када су припадници српских снага 22. јуна 1992. године натерале око 20 притворених да "ископају сопствене гробове", после чега су их побиле ножевима и хицима.

Преостали притвореници, међу којима је био и сведок, пребачени су 7. јула 1992. у логор Мањача, али је током пута услед велике врућине и жеђи неколико њих умрло. Зулић је рекао да је у новембру 1992 године , у оквиру размене заробљеника,  пребачен у Карловац у Хрватској.

Унакрсно испитивање Зулића, Караџић, који се брани сам, наставиће сутра.

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра прошле године. Оптужени је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Бивши председник Републике Српске је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле
и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара