Листа сведока против Караџића

Саслушањем првих сведока оптужбе у уторак 13. априла требало би да се настави суђење Радовану Караџићу. У случају да одбије да се појави на суђењу, његове интересе заступаће наметнути бранилац Ричард Харви.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу требало би да се настави у уторак 13. априла у Хашком трибуналу саслушањем првих сведока оптужбе.

Караџић се више пута противио наставку суђења и тражио одлагање до средине јуна ради адекватне припреме доказни поступак, али Хашки суд је то одбио.

У случају да Караџић одбије да се појави на суђењу његове интересе заступаће наметнути бранилац Ричард Харви кога му је судско веће поставило крајем октобра прошле године у случају да опструише поступак.

Планирано је да се на суђењу као први сведок појави Ахмет Зулић који је већ сведочио у процесу против Слободана Милошевића и Момчила Крајишника о политичкој ситуацији у Санском мосту и бруталним условима, пребијањима и убиствима у логору у ком је био држан.

Његово саслушање планирано је да траје сат времена, а после њега пола сата за сведочење имаће Сулејман Црнчало, који је такође сведочио на суђењу Момчилу Крајишнику о околностима под којима је муслиманско становништво напуштало Пале 1992. године. Према предлогу тужилаштва, затим би требало да буде саслушан заштићени сведок под псеудонимом.

Потом ће сведочити амерички дипломата Херберт О Кун који је био заменик некадашењг специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање бившег новинара "Скај нуза" Арнаут ван Линдена, затим бившег шефа ЕУ посматрачке мисије у БиХ Цолм Дојл, амерички професори Роберт Дониа и Џон Вилсон, као и пензионисани британски генерал Мајкл Роус који је био комадант Унпрофора и друге.

Десети предложени на списку сведока које предлаже тужилаштво је бивши министар правде у Караџићевој влади Момчио Мандић који ће имати четири сата на располагању за сведочење, односно да одговара на унакрсна питања тужилаштваи Караџића који се брани сам.

Своју уводну реч тужилаштво је дало крајем октобра 2009. године, а Караџић средином фебруара ове године, када је одбрацио све наводе оптужби Хашког тужилштва да је одговоран за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара